BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 2019.

Datum objave: 02. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – U Slavonskom Brodu danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće u sklopu svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koje Hrvatska obilježava 5. kolovoza u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju “Oluja” . 

Veličanstvena vojno-redarstvena akcija „Oluja”, u kojoj su nakon četiri godine okupacije  oslobođena područja sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini, započela je 4. kolovoza 1995. godine. „Oluja”  je, uz operaciju „Bljesak”, ključna akcija koja je dovela do konačne pobjede hrvatske države, a u operaciji je oslobođeno 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.
U sjećanje na taj dan, danas, 2. kolovoza 2019.,  započeli su programi svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koje Hrvatska obilježava 5. kolovoza.

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu brojni okupljeni građani, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici braniteljskih postrojbi i udruga, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu sa zamjenikom župana Damirom Mirkovićem, Ureda državne uprave, grada Slavonskog Broda, Policijske uprave Brodsko-posavske, institucija i političkih stranaka, položili su vijence, zapalili svijeće i u molitvi, koju je predvodio vlč. Robert Čabraja prisjetili se svih čiji su životi utkani u temelje Lijepe naše.

Svi okupljeni uputili su se zatim prema Spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata gdje su, na čelu s predstavnicima Udruge roditelja poginulih branitelja, položili cvijeće i zapalili svijeće, te minutom šutnje odali dužno poštovanje i poklonili se uspomeni na sve poginule i pale branitelje. Čitanjem imena svih branitelja čija se imena nalaze na Spomeniku, svi okupljeni prisjetili su se ratnih dana i svih onih koji su svojim djelima doprinijeli hrvatskoj slobodi i samostalnosti.

Sveta misa za sve pokojne i poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i žrtve rata služena je u Kapeli sv. Ane u brodskoj Tvrđavi, a predvodio ju je vlč. Krunoslav Karakaš, župnik u Brodskom Vinogorju.

IZVOR: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn