BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Napreduju radovi na kapitalnom projektu sustava za navodnjavanje Orubica

Datum objave: 16. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Radovi na projektu sustava za navodnjavanje Orubica, vrijednom 45 milijuna kuna, napreduju u skladu s planiranim. Najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji, vitalnog značaja za razvoj i revitalizaciju poljoprivrede trebao bi biti završen do srpnja 2021.godine

Nakon višegodišnjeg čekanja, san orubičkih povrtlara polako se ostvaruje. Radovi na kapitalnom projektu Brodsko posavske županije, sustavu za navodnjavanje vrijednom 45 milijuna kuna, napreduju u skladu s planiranim i do mjeseca srpnja iduće godine, trebali bi biti završeni. Zajednička priča Županije i Hrvatskih voda od iznimne je važnosti za razvoj i revitalizaciju poljoprivrede, jer riječ je o projektu čiji je cilj vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina na području Općine Davor, ali i dugoročno, spriječiti odlazak mladih. Cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici, osim toga, bit će zaokružena i gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara financiranom sredstvima iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

“U ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju proizvodnje, zbog čega želimo da “priča” što prije ugleda svjetlo dana. Uz sustav za navodnjavanje, važno je ovdje spomenuti i skladišni kompleks u kojem ćemo svu proizvedenu robu, koje bi zbog navodnjavanja trebalo biti puno više, čuvati do najbolje financijske evaluacije na tržištu”, upoznao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu. Radovi se trenutačno izvode na zaštiti građevinske jame ulazne građevine, dovodnog cjevovoda i crpne stanice 1, te na taložnici, retencijskom bazenu i crpnoj stanici 2. U ovoj godini planira se ugovoriti i izraditi izmjena i dopuna glavnog i izvedbenog projekta te ishoditi izmjena i dopuna rješenja za građenje radi uočenih nedostataka projektne dokumentacije, sve u cilju postizanja optimalne tehničke funkcionalnosti i izvodljivosti kao i svrsishodnosti sustava kao građevine. Dopuste li to vremenske prilike i vodostaj rijeke Save, kapitalni projekt Brodsko posavske županije, primjer dobre prakse iskorištavanja europskog novca, mogao bi biti realiziran i prije planiranog roka, što itekako veseli i Danijela Marušića, prvog čovjeka Županije, uvjerenog kako će to značiti i razvoj Općine Davor.

“Sustav navodnjavanja Orubica jedan je od tri takva u Brodsko posavskoj županiji, jer u planu je i navodnjavanje njenog središnjeg dijela – Sibinja, Bebrine i okolnih općina, kao i istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja. Na oba ta projekta već su u tijeku pripremne radnje i mislim da će u dogledno vrijeme i oni zaživjeti”, upoznao je župan Marušić.

TEKST: S.T.     FOTO: lokalni.vecernji.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn