BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Nakon prvog kruga, sve je poznato u 21 od 26 općina i gradu Nova Gradiška

Datum objave: 17. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – I dok su u određenim dijelovima Hrvatske nezavisni kandidati i pokoja nova politička opcija promijenili odnos snaga i ugrozili tradicionalni stranački duopol, u Brodsko posavskoj županiji stvari se nisu značajnije promijenile. Od ukupno 26 općina i dva grada, rezultati izbora poznati su i službeni u 21 općini i Gradu Nova Gradiška gdje je premoćnu pobjedu u prvom krugu s osvojenih 3317 glasova, odnosno 61,66 posto, odnio stari novi gradonačelnik, nositelj Nezavisne liste, Vinko Grgić.

S novim, starim županom Danijelom Marušićem kojeg je podržalo ukupno 60,07 posto birača i pobjedom u 12 od ukupno 26 općina, HDZ je u Brodsko posavskoj županiji slavodobitnik svibanjskih lokalnih izbora. U pet općina pobijedili su kandidati grupe birača, a po jednu su dobili kandidati ‘Duspara Mirko Nezavisne liste’, HSS/SDP koalicije, HSLS-a i HKS-a.

Nakon održanog prvog kruga, stvari su poznate i službene u 21 općini i Gradu Nova Gradiška gdje je premoćnu pobjedu u prvom krugu, s osvojenih 3317 glasova, odnosno 61,66 posto, odnio stari novi gradonačelnik Vinko Grgić. Čelnog čovjeka Slavonskog Broda birači će izabrati u drugom krugu, gdje će se sučeliti aktualni nezavisni Mirko Duspara s osvojenih 42,18 posto i HDZ-ov Dragan Jelić sa osvojenih 33,07 posto glasova u prvom krugu.

Kada je riječ o načelnicima Općina, stvari uglavnom ostaju iste, osim u njih pet, gdje će o pobjedniku odlučivati drugi krug. Riječ je o Općinama Bebrina, Bukovlje, Klakar, Oprisavci i Oriovac. Kada je riječ o čelnim ljudima općina, aposlutni pojedinačni pobjednik izbora zasigurno je Josip Pavić, HKS, načelnik Općine Sibinj, koji će s osvojenih 80, 57 posto glasova birača u svoj treći mandat.

Birači su velikom podrškom i novim mandatom nagradili i čelnog čovjeka Općine Rešetari, načelnika Zlatka Agu iz HSLS-a koji je osvojio 79,22 posto glasova, a mandat je potvrdio i načelnik Općine Nova Kapela, kandidat grupe birača Ivan Šmit, s osvojenih 71,80 posto glasova. Veliku prednost nad protukandidatima i još jedan mandat ostvarili su i načelnik Općine Okučani, HDZ-ov, Aca Vidaković, Općine Stara Gradiška, HDZ-ov Velimir Paušić, općine Staro Petrovo Selo, HDZ-ov Nikola Denis s osvojenih 60,86 posto glasova birača, prvi čovjek Općine Dragalić, kandidat grupe birača Zvonimir Karlik, kao i dugogodišnji načelnik Općine Gornji Bogićevci, HDZ-ov Pavo Klarić.

Svojevrsni kuriozitet izbora u Brodsko posavskoj županiji predstavljaju i Općine Vrbje, Vrpolje, Donji Andrijevci i Cernik, gdje su, zbog samo jednog kandidata, starih-novih načelnika, Igora Jurišića, kandidata grupe birača, HDZ-ove Ankice Zmaić, HDZ-ovog Vedrana Gavrana i HDZ-ovog Vitomira Žakića, stvari riješene već i prije prvog kruga.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn