BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Ministar uprave posjetio Brodsko-posavsku županiju

Datum objave: 29. 8. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Ministar državne uprave Ivan Malenica sa suradnicima posjetio je danas Brodsko-posavsku županiju kako bi sa županijskim čelništvom održao radni sastanak s ciljem što bolje pripreme za predstojeću reformu državne uprave kojom se planiraju ukinuti  uredi državne uprave, a ovlasti za obavljanje poslova povjeriti neposredno županijama.

Današnjem sastanku, uz ministra Malenicu, nazočili su i državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac, župan Danijel Marušić, njegovi zamjenici  Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković, predstojnik Ureda državne uprave ispostave Slavonski Brod Petar Antunović, pročelnica Stučne službe županijske skupštine i župana Dubravka Knežević te pročelnik za proračun i finacije Ivan Lukić.

Kako spomenuta reforma kreće od 1. siječnja 2020. godine, na današnjem sastnaku ministar Malenica pojasnio je kako se tijekom dvotjednog obilaska hrvatskih županija želi upoznati s prilikama na terenu te se što bolje pripremiti za veliku reformu zacrtanu u nacionalnom planu reformi  kojom bi se, temeljm načela supsidijarnosti i autonomije, poslovi koje je dosada obavljala Državna uprava povjerili županijama. Slijedom toga predstojnik Ureda državne uprave petar Antunović i župan Danijel Marušić ministra su upoznali sa sadašnjim modelom organizacije kako poslovanja Brodsko-posavske županije tako i ureda državne uprave, brojem djelatnika po stručnim spremama te svim uočenim nedostacima dosadašnjeg načina poslovanja i upravljanja.

Uredi državne uprave formirani su 2000. godine, no pokazalo se da takav koncept pružanja usluga centralne državne uprave nije najučinkovitije rješenje. Niz poslova koji su građani do sada obavljali u uredima državne uprave, od vađenja rodnog lista do procjene vrijednosti nekretnina, od sljedeće godine će biti povjereni županijama kako bi se modernizirala javna uprava te osigurala pravodobna i pouzdana kvaliteta javne usluge korisnicima. Ova reforma ujedno je i prvi korak prema decentralizaciji te se očekuje kako će vrlo brzo pokazati prve rezultate.

Tijekom obraćanja predstavnicima medija nakon sastanaka ministar Malenica je rekao: “Radi se reformskoj mjeri hrvatske Vlade kojom bi poslove ureda državne uprave povjerili županijama. Temelj za to imamo u Zakonu o sustavu državne uprave koji je donesen u srpnju ove godine. Ovdje je riječ o jednoj zaista sveobuhvatnoj mjeri, četiri dana sam u obilasku županija i mogu reći da su župani spremni, da je županijska administracija spremna da te poslove zajedno s djelatnicima Državne uprave na jedan efikasniji i učinkovitiji način počne obavljati od 1. siječnja iduće godine. Sredstva  za obavljanje tih poslova osigura su u Državnom proračunu u iznosu od 350 milijuna kuna, kao i 150 milijuna kuna koji je osiguran za otpremnine. Županije imaju veliki potencijal i perspektivu da iskoriste ispostave ali matične urede kako bi u njima omogućili dodatne usluge. Na taj način županije će se približiti građanima i izvan sjedišta županije. To je početak decentralizacije ne u punom smislu riječi, no plan je da se županije dokažu da mogu obavljati te poslove, a onda u slijedećem koraku da ti poslovi postanu izvorno županijski, a što uključuje i izvorno financiranje. Županije će s Ministarstvom uprave potpisati sporazum kojim će se regulirati preuzimanje državnih službenika kao i preuzimanje poslova. Planiramo da će na nivo cijele Hrvatske oko 600 ljudi iskoristiti pravo na otpremninu, a na taj način će se i smanjiti broj državnih službenika. županije će moći koristiti sve aplikacije raznih ministarstava tako da će imati sve dokumente na jednom mjestu što će građanima olakšati ostvarivanje određenih prava.”kazao je ministar.

O zaključcima današnjeg sastanka očitovao se i župan Danijel Marušić. “Cilj današnjeg sastanka, odnosno njegova tema bilo je spajanje županija i ureda državne uprave, a sve s ciljem pristupačnijeg pružanja usluga našim građanima. Tu smo govorili o nekim tehničkim pitanjima prelaska ureda državne uprave u sustav županija. posao je zaista iznimno velik, dosta djelatnika s preuzima, a radi se oko njih stotinjak. Oko 200 poslova ureda državne uprave sada preuzima županija i to je veliki korak, no zajednički držimo da će na ovaj način cijela uprava biti funkcionalnija i dostupnija građanima. Kako je rekao i ministar, novci su osigurani u Državnom proračunu i uplaćivat će se po modelu dvanestina za što se rade detaljni izračuni. Cijelokupan proces, osim povećanja dostupnosti usluga, značit će i dodatnu uštedu pošto će novi ustroj omogućavati odlazak djelatnika u mirovinu uz otpremninu. U svakom slučaju nova reforma bit će i racionalnija i funkcionalnija za cijelu državu.”kazao je župan Marušić.

IZVOR: www.bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn