BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Kamo nakon Osnovne?

Datum objave: 02. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD -Prema planu resornog Ministarstva, prijave u sustav srednje.e-upisi.hr u ljetnom roku počele su 29. svibnja, a glavni dio upisa, prijava obrazovnih programa, provodit će se od 28. lipnja do 7. srpnja. U 11 srednjih škola Brodsko-posavske županije ima mjesta za 1513 učenika koji će pohađati 71 razredni odjel, a mogu birati između 84 usmjerenja

Koju srednju školu upisati, pitanje je koje ovih dana, intenzivno muči brojne hrvatske osmaše, jer izabrati buduće zanimanje , u nesigurnom suvremenom svijetu, nikada nije bilo zahtjevnije. Ipak, upisi su krenuli, a prilike brojne. Kada je riječ o Brodsko posavskoj županiji u 11 tamošnjih srednjih škola ima mjesta za 1513 učenika koji će pohađati 71 razredni odjel a birati mogu između 84 različitih usmjerenja. Najviše učenika mogu primiti slavonskobrodske Industrijsko-obrtnička škola -218 i Gimnazija Matija Mesić-208.

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod primit će 120 učenika u pet različitih smjerova, a Elektortehnička i ekonomska u Novoj Gradiški njih 88 u četiri smjera. Gimnazija Nova Gradiška ima mjesta za 78 učenika, Industrijsko-obrtnička u istom gradu-143 u čak 12 usmjerenja, a ista škola u Slavonskom Brodu očekuje 218 budućih polaznika prvih razreda. Slavonskobrodska Obrtničko-tehnička škola ima mjesta za 210 učenika koji mogu birati između 15 usmjerenja, dok će Srednja medicinska upisati 104 učenika. Srednja škola M.A.Reljkovića Slavonski Brod, jedna od najkvalitetnijih i najprepoznatljivijih poljoprivrednih škola u zemlji, ima mjesta za 166 učenika u 13 smjerova, a Tehnička škola u istom gradu za dvoje manje, njih 164. Osmaše s dobrodošlicom očekuje i Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti čiji je osnivač Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, a ne Brodsko-posavska županija škola koju, uz klasično, nudi i opće usmjerenje.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja, a okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 14. srpnja. Budući srednjoškolci, pamet u glavu i sretno!

TEKST: S. Tarbuk              FOTO: Ilustracija

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn