BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – I ove godine jedina u Hrvatskoj sufinancira trihineloskopski pregled tovljenika

Datum objave: 13. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Brodsko posavska županija, jedina u Hrvatskoj, već 19 godina kontinuirano, s ciljem spriječavanja trihineloze, sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled tovnih svinja. Tema je to radnog sastanka organiziranog u Velikoj županijskoj vijećnici uoči sezone svinjokolje.

Suzbijanje širenja trihineloze i afričke svinjske kuge kao i zaštita okoliša i sigurnost građana glavni su ciljevi mjere Brodsko-posavske županije koja, jedina u Hrvatskoj, već 19 godina za redom, sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama u vrijeme tradicionalnih “svinjokolja” . Redovno se provode i mjere zbrinjavanja animalnog otpada, na ekološki i sanitarno propisan način, što izravno utječe na smanjenje opasnosti od širenja afričke svinjske kuge.

Kao i dosadašnjih godina za te je potrebe u Proračunu osigurano 100 tisuća kuna, a sporazumi su potpisani s registriranim klaonicama „Bebrinka” i “Jagodanović”. Učinjeno je to, uoči ovogodišnje sezone, na radnom sastanku kojem su, uz čelnog čovjeka županije, Danijela Marušića, nazočili i zamjenik Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, te predstavnici registriranih klaonica. O jedinstvenoj mjeri najviše govore brojke. ” 2018. godine, u okviru mjere spriječavanja trihineloze, na području Brodsko posavske županije pregledan je 1571 tovljenik, što je za 235 više nego li godinu ranije. Ukupno, u 19 godina koliko akciju provodimo, pregledano je 33 tisuće tovljenika.

Osim spriječavanja opasne parazitne bolesti mesa, ovakvim načinom klanja svinja vlasnici dobivaju i pravilno ohlađene polutke za daljnju tehnološku obradu.Naravno da se klaonički otpad zbrinjava prema propisanom načinu, što je danas posebno bitno zbog prijetnje od afričke kuge koja izaziva velike negativne gospodarske posljedice i prijeti ne samo Hrvatskoj nego i ostalom dijelu Europe. Uvažavajući potencijalnu opasnost, ovaj je program tim važniji”, upoznao je župan Maršić. U 18 godina provođenja mjere spriječavanja trihineloze i zbrinjavanja animalnog otpada, vrijedno je istaknuti, na području Brodsko posavske županije, u registriranim je klaonicama obrađeno 33.500 tovljenika, za što je iz Proračuna izdvojeno 1,6 milijuna kuna.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn