BRANITELJSKO HODOČAŠĆE ZAHVALNOSTI – Hrvatska dionica puta je završena, sve ceste vode u Rim

Datum objave: 27. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

b3

NOVA GRADIŠKA – S prvim danom proljeća, i više nego simbolično, pao je i 630. od ukupno 900 kilometara putovanja njihovih života- hodočašća zahvalnosti koje vodi do vrhovnog poglavara Katoličke crkve, Pape Franje. Priča je to o osmorici novogradiških branitelja o kojima, zbog nesvakidašnjeg pothvata-hodočašća od Nove Gradiške do Vatikana, posljednjih dvadesetak dana, pišu gotovo svi nacionalni mediji, priča koja spaja kontinent s morem i ozdravljuje „braću po oružju“, čuva živim sjećanje na ratne 90-te, i sve one koji su Domovini dali sebe, osnažujući pri tom vjeru, zahvaljujući Svetoj stolici za sve diplomatske napore učinjene u priznanju Hrvatske.

Baš onako kako su i planirali, nakon točno 20-ak dana i novogradiškog starta, hodočasnici o kojima posljednjih dana pišu svi mediji, prepješačivši i 630. od putovanja dugog 900 kilometara, dolaskom u Split, „odradili“ su posljednju hrvatsku dionicu putovanja života. Iza njih su ostale Plitvice, Maslenica , Sveti Rok, Zadar, Šibenik i Pakoštane, a onda, do ukrcaja na trajekt za Anconu, i službeno druge velike dionice puta, one talijanske, i dan ugodnog odmora s prijateljima i „braći po oružju“ u Gradu Sinju. Iako umorni i prepuni žuljeva, uz , puno zahtjevnih ruta, problema, patnje i znoja, te prije svega ustrajnosti, osmorica branitelja-hodočasnika, praćeni sve brojnijim medijima, ali i kamerom Alena Kocića-Koca, sve bliže cilju, polako postaju svjesni veličine vlastitog pothvata. Jer, iako sve ceste vode u Rim, nije mala stvar najprije propješačiti Hrvatsku, a onda i stići do Vatikana. Na sreću, zahvaljujući novim prijateljima stečenima na putu, dragim ljudima koji ih s ljubaznošću primaju u svoje živote, ali i ozdravljuju, proljeću po mjeri i providnosti, moguće je, kažu, izdržati sve.

b glavna

Osim toga, iako je hodočašće samo po sebi životni poklon koji mijenja iz temelja, posebna nagrada putnike-pješake čeka na cilju putovanja, Vatikanu: posebna audijencija kod vrhovnog poglavara Katoličke crkve koji će ih „ugostiti“ početkom travnja. Najveća je to stvar u životu svakog istinskog vjernika, ali i prilika za osobnu zahvalu Svetom ocu na svemu učinjenom najprije za priznanje, a onda i političko pozicioniranje Hrvatske na karti svijeta. Posjet koji će hodočasnici pamtiti zauvijek, ali i posjet u koji se ide onako kako treba, s pravim poklonima-ručnom izrađenom slavonskom škrinjom, rekljom, bećarskim šeširom i trobojnicom. Do cilja je još jako malo.Dečki, izdržite….I, sretno!

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Alen Kocić Koc

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn