BOŽIĆ NA HITNOJ U POŽEŠKOJ BOLNICI – Naravno da nam nedostaju obitelji, ali i ovo je naša druga obitelj

Datum objave: 25. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Božić je najveći obiteljski blagdan,ali mnogi ga zbog prirode posla provode na svom radnom mjestu. Među njima su liječnici i medicinsko osoblje Hitne službe požeške bolnice.

Nije im, kažu, teško raditi jer to je poziv koji su odabrali i koji vole, a pomoć ljudima njima je uvijek na prvom mjestu. “Ponekad imamo toliko posla da i ne stignemo razmišljati o tome koji je dan. Ipak, nastojimo si stvoriti božićni ugođaj i ovdje na poslu kako bi i nama i našim pacijentima unijeli dašak blagdana u ovaj prostor,” kažu nam vrijedni djelatnici Hitne. “Naravno da nam na sam dan Božića nedostaju naše obitelji, ali ovo je naša druga obitelj, zajedno smo u teškim i lijepim trenucima, ne rijetko provodimo zajedno i više od 12 sati,”dodaju.

Biljana Sliško, danas viša medicinska sestra, u požeškoj bolnici radi 30. Poslove je obavljala na odjelima  anestezije, ortopedije, pedijatrije i opće kirurgije i sad na Odjelu za hitnu medicinu. “Nakon toliko godina mogu reći da mi je posao koji obavljam ovdje na Odjelu za hitnu medicinu i Kirurškoj ambulanti najdraže radno mjesto iako je ovdje dosta stresno. Mi smo ovdje složna ekipa, počevši od nas medicinskih sestara i tehničara do naših liječnika. Svi se jako dobro razumijemo i uvažavamo, svatko zna koji je njegov posao kako bi prvenstveno bili zadovoljni naši pacijenti kojima je potrebno pružiti žurnu medicinsku pomoć,” rekla nam je Biljana Sliško dodajući kako joj je ovaj Božić prvi puta da radi, otkako je na Odjelu za hitnu medicinu.

Jedan od dežurnih kirurga kojeg smo zatekli u ambulanti je i dr. Ante Previšić, koji je liječnik već osam godina, odnedavno specijalist opće kirurgije. “Zadovoljan sam svojim poslom. Ponekad nije lako, ali našim pacijentima moramo pružiti zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna. U dežurstvu ovdje na Odjelu za hitnu medicinu većinom su one žurne intervencije što, mogu reći, uz pomoć kolega i naših sestara i tehničara uspješno obavimo,”ističe dr. Previšić.

Na Odjelu za hitnu medicinu Martina Marić, viša medicinska sestra radi od 2013. godina, od prvog dana, otkako je taj odjel počeo djelovati u sklopu požeške bolnice. “Volim raditi na ovom odjelu. Nije lako, ali ovdje je dobra ekipa, liječnici, i drugo medicinsko osoblje. Ove je godine raspored takav da radim za Božić. Navikli smo raditi u dane blagdana. Svakako da je bolje biti sa svojom obitelji u ove dane, ali i mi smo ovdje jedna obitelj. Znam u šali reći kako više vremena provedem zajedno s kolegicama i kolegama i liječnicima nego sa nekim članovima svoje obitelji,”ističe sestra Martina.

I dr. Albin Kapetanović danas je na raspolaganju pacijentima. “Pet godina sam liječnik, a četiri sam ovdje na Odjelu za hitnu medicinu. To je poziv za koji sam se odlučio i nisam se pokajao. Nekome pomoć i pružiti pomoć nemjerljivo je zadovoljstvo. Ovdje se puno radimo, ali spremni smo na takav ritam. Što se tiče dežurstva, teško da nas liječnike koji radimo ovdje na Hitnom prijemu može zaobići neki od većih blagdana ili praznika. Radimo ili za Božić, ili za Uskrs, Novu godinu. To je tako i to prihvaćamo,” ističe dr. Kapetanović dodajući da u dane blagdana dođe i do povećanja opsega pacijenata koji dođu zbog različitih zdravstvenih problema.

“U dane blagdana i danas Božića prvenstveno je najviše kardijalnih pacijenata koji imaju koronarne tegobe. Bude i onih s bolovima u trbuhu, bilo da se radi o žuči, gušterači ili gastritisu. U zimsko vrijeme povećan je i broj pacijenata zbog prehlada i gripe, dodaje dr. Albin Kapetanović.

U pripremi terapije za pacijenta zatekli smo i mladog medicinskog tehničara Antu Soldu koji je tek počeo raditi i to na Odjelu za hitnu medicinu i to kako je sam istaknuo, s ekipom od koje može puno naučiti za daljnje profesionalno napredovanje. Svi oni jedan su tim koji velikom toplinom i još većom stručnošću dočekuje one koji trebaju pomoć. I iskreno žele ( ne zbog obima posla, već zbog pacijenata) da je takvih što manje. Ne samo danas, kažu, svaki dani.

TEKST: S. P.  /D. K.         FOTO: M. Krstanović

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn