BOLNICA LIPIK – Prvi simpozij o ulozi i doprinosu medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu

Datum objave: 03. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

16vuk

LIPIK –  U organizaciji medicinskih sestara bolnica Lipik i Vukovar, u Lipiku će se 7. listopada održati prvi simpozij o ulozi i doprinosu medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu.

Simpozij je organiziran na inicijativu pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo bolnice Lipik Ljerke Pavković, te Binazije Kolesar, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo u bolnici Vukovar. Namjera je da se simpozij svake godine održi u nekom od gradova koji su doživjeli ratna stradanja, pojašnjava Ljerka Pavković.  “Prošle godine u studenom na 5. kongresu hrvatskih medicinskih sestara, kolegica Binazija Kolesar, koja je bila glavna sestra ratne bolnice u Vukovaru, sadašnja pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u bolnici Vukovar, kolegica Agneza Aleksijević i ja, nakon filma koji smo mi medicinske sestre iz bolnice Lipik složile iz uradaka koje smo našli uz pomoć nekih stručnih osoba pod nazivom “Svjedočanstva medicinskih sestra bolnice Lipik u Domovinskom ratu”,rodila se naša ideja da organiziramo nešto što će poslužiti medicinskim sestrama u budućnosti da vide što su to medicinske sestre u Domovinskom ratu radile, kako su se snalazile, kako su provodile zdravstvenu njegu i evo uspjeli smo u svemu tome,” kaže Pavković.

ljerka

Tako će se  7. listopada održati prvi simpozij da se ne zaborave devedesete pod nazivom “Ivan Klaić Niko”, u spomen Ivanu Klaiću Niki koji je poginuo na radnom mjestu. “Nadamo se kako će se taj projekt nastaviti uz pomoć Hrvatske komore medicinskih sestara koja je jedan od pokrovitelja ovog prvog simpozija, uz Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo branitelja. Nadamo se da će se ovaj skup svake godine nastavljati u nekom drugom mjestu gdje su se dešavala  ratna zbivanja i gdje su medicinske sestre i tehničari za našu domovinu dali svoj život ili na neki drugi način pridonijeli,” dodaje Pavković.

Program simpozija počet će u 9,00 sati. U 9,30 bit će položeni vijenci i zapaljene vijeće kod groba Ivana Klaića Nike na mjesnom groblju u Lipiku. U 10,00 sati počinje svečano otvorenje simpozija. U sklopu simpozija ove će godine sudjelovati Pakrac,Vukovar, Županja i Lipik. “Imat ćemo nekoliko radova iz Pakraca tako da obuhvatimo sva ratna zbivanja do odlaska ranjenika u Kutinu, zatim evakuacija ratne bolnice, te ratnu bolnicu u Kutini. Imat ćemo i film koji smo radili, a sudjelovat će i  kolegice iz Županje i Vukovara. Na kraju simpozija prikazat ćemo još jedan film o događajima u Osijeku i doprinosu tamošnjih medicinskih sestara, što je ujedno i poruka kako nastavljamo s projektom. Isto tako otkrit ćemo reljef u bronci našem poginulom kolegi koji smo uspjeli napraviti uz pomoć velikog broja sponzora te uz podršku ravnatelja bolnice Darka Kelemena. U svemu tome kolegice iz Vukovara najveća su nam podrška,” zaključuje sestra Pavković. U cijeli projekt uključeno je i Društvo za povijest te Društvo nastavnika Hrvatstkog udruženja medicinskih sestara te Memorijalni centar Domovinskog rata jer namjera je ostaviti i pisani trag u vidu publikacija.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn