BLJESKU U ČAST – Nakon Festivala čobanca, Novogradiščani godišnjicu „Bljeska“ obilježili domoljubnim koncertom

Datum objave: 30. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

N

NOVA GRADIŠKA –  Pamteći povijest, jer narod bez prošlosti, narod je i bez budućnosti, poklanjajući se s pijetetom i dostojanstvom onima koji su Domovini dali sebe, Nova Gradiška je po prvi puta službeno, dvodnevnim sadržajno bogatim programom obilježila 22.godišnjicu „Bljeska“. Nakon subotnjeg druženja uz Festival čobanca, uz pratnju tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda,uz izravan prijenos na HR 1, uslijedio je koncert domoljubnih pjesama.

1.svibnja 1995., u 5.30, snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade, te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave RSK, počeo je „Bljesak“. Munjevita je to i strateški veličanstvena vojna akcija kojom je oslobođena Zapadna Slavonija, pobjeda hrvatske odlučnosti, zauvijek utkana u temelje države, pobjeda koja obvezuje. Jer,sve važne političke dionice na put hrvatske samostalnosti ne bi imale takav značaj da nije bilo žrtve branitelja.
NN1
Pamteći povijest, jer narod bez prošlosti, narod je i bez budućnosti, poklanjajući se s pijetetom i dostojanstvom onima koji su Domovini dali sebe, Nova Gradiška je po prvi puta službeno, dvodnevnim sadržajno bogatim programom obilježila 22.godišnjicu „Bljeska“. Jer, kako reče čelni čovjek grada i domaćin koncerta, gradonačelnik Vinko Grgić, „vrijeme je da se okrenemo budućnosti, ali i pogodan trenutak da ratne 90-te prestanu izazivati podjele. Osim toga, vojno redarstvena operacija „Bljesak“ trenutak je pobjede, a velika godišnjica razlog za slavlje.“

 

NN
Da su Novogradiščani, itekako željni ovakvih, pa i sličnih sadržaja, dokazao je prepun grad, nazočnost župana Brodsko posavskog, Danijela Marušića, saborskog zastupnika Davora Vlaovića, ali i nekolicina trgovački promoćurnih izlagača koji su „gradski šušur“ iskoristili za prezentaciju autohtonih proizvoda. Kako istinske slavonske svečanosti nema bez konja i „urešene“ kočije, gradom je dostojanstveno, u prepoznatljivo elegantnom izdanju, projahao Dražen Madžarević, neumorni čuvar tradicije stare Šokadije, predsjednik Udruge „Konji bili konji vrani“.

 

NNNN
Bila je to i prigoda da svi oni koji to još nisu učinili posjete jedinstvenu izložbu fotografija Alena Kocića Koca nastalu tijekom 900 kilometara dugog „Braniteljskog hodočašća zahvalnosti“ koju su u središnjoj gradskoj ulici, neposredno prije nastupa, posjetili i članovi Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, uz koje su na koncertu „Bljesku u čast“ nastupili još i Šima Jovanovac, novogradiške glazbene zvijezde- Barbara Dautović i Bernard Kumić Berny, Maks Hozić, Danijela Pintarić, Dražen Žanko i Mladen Kvesić.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn