„BLJESAK“19.GODINA POSLIJE -Najviši državni vrh u Okučanima

Datum objave: 01. 5. 2014. | Kategorija: Društvo

ON

 

OKUČANI- Iznimno dostojanstveno i svečano, uz najviše predstavnike državnih i vojnih struktura, u Okučanima je danas obilježena 19.godišnjica Vojno redarstvne akcije „Bljesak“. „ Akcija je to koja će u suvremenoj nacionalnoj povijesti zauvijek ostati upisana kao jedna od starteški najznačajnijih operacija hrvatske vojske i policije, akcija koja i danas, 19 godina kasnije, sija istim sjajem“, rekao je, poklanjajući se žrtvi branitelja,  ministar Predrag Matić.

 

Svečano obilježavanja „Bljeska“ počelo je jutros budnicom ulicama Okučana u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa u parku hrvatskih vitezova. Nakon što su se žrtvi branitelja najprije poklonili članovi njihovih obitelji, vijence su položili prdstavnici najviših državnih vlasti-predsjednik Republike, dr. Ivo Josipović, predsjednik Sabora, Josip Leko, te predsjednik Vlade, Zoran  Milanović, u pratnji brojnih ministara. Uslijedili su predstavnici lokalne vlasti predvođeni županom Brodsko posavske županije, Danijelom Marušićem, te čelništvo grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Željkom Bigovićem. Značaju i sjaju akcije „Bljesak“ u Okučanima su se danas poklonili i čelni ljudi najjače opozicijske stranke- Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks, Drago Prgomet, Andrej Plenković , kao i ranijih godina draga i redovna gošća Okučana, Jadranka Kosor. Okučani i Okučanci, ali i pripadnici brojnih ratnih postrojbi koje su sudjelovale u „Bljesku“  s posebnim su oduševljenjem dočekali  generala Mladena Markača.

 

Iako su službene izjave za novinare uglavnom bile  odmjerene i izrečene s pijetetom, aktualnu se situaciju, kao i činjenicu kako su Okučani, ali i područje cijele Brodsko posavske županije dio Hrvatske koji  po gotovo svim službenim statistikama i  parametrima daleko zaostaje za ostatkom zemlje, nije moglo  zaobići. Ipak, valja spomenuti, istaknuo je župan Brodsko posavski, Danijel Marušić, kako su upravo u Okučanima svoj dom i egzistenciju  pronašle brojne obitelji iz Bosne, Vojvodine, ali i sve više povratničkih srpskih obitelji , kao i činjenicu da se znanjem, razvojnom strategijom, novcem Europskih fondova,ali prije svega, kvalitetnim lokalnim vodstvom, može živjeti drugačije i bolje.

Razloga za optimizam, unatoč nepovoljnom ekonomskom trenutku,  ima, smatra i predsjednik Republike, Ivo Josipović,  izjavljujući kako je današnji dan- dan kada se, na prvom mjestu trebamo sjetiti pobjede, obrane slobode i demokracije, ali i velike žrtve hrvatskih branitelja. Upravo njima, kao i članovima njihovih obitelji posebno se zahvalio i premijer, Zoran Milanović.  Nakon komemoracije uslijedila je misa za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu , koju je predvodio monsinjor Juraj Jezerinac, vojni ordinarij. Uz svečanu 19.godišnjicu akcije „Bljesak“, Okučanci su za svoje goste pripremili niz sadražaja- doček maratonaca, članova „Hrvatskog sokola „ iz Nove Kapele-Batrine, doček motorista-sudionika 2.moto defilea „Bljesak“ iz svih krajeva Hrvatske, obilazak spomen sobe vojno redarstvene akcije, županijske sportske igre, a potom i zabavno-glazbeni program.

TEKST: Simonida Tarbuk    FOTO: Simonida Tarbuk

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn