BLAGDANSKI PRIJEM – Gradonačelnik Glavić: Predbožićno vrijeme prilika je zahvaliti svima koji su doprinosili kvaliteti života u gradu

Datum objave: 21. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić i predsjednik Gradskog vijeća Matej Begić održali su u Gradskoj knjižnici Požega,svečani prijem kojem su se odazvali brojni uglednici iz kulturnog, društvenog, obrazovnog i gospodarskog života Grada i Županije.

Prostor nove Knjižnice i ovom je prigodom potvrdio svoju ulogu ne samo kao središte kulturnog života grada već i kao najkvalitetnije mjesto susreta i druženja. U Galeriji svjetlosti okupili su se, u skladu s epidemiološkim mjerama, uzvanici iz svijeta politike, kulture, gospodarstva i religije, među kojima su bili i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević te požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima.

Zadovoljstvo njihovim odzivom, uz prigodnu zdravicu iskazao je prvi čovjek grada dr. sc. Željko Glavić. “Pozdravljam vas večeras u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Požega, prelijepom ambijentu kojeg smo izabrali, s jedne strane kako bi se pohvalili, a s druge strane zbog prilika, ili bolje neprilika, koje su uzrokovale da nismo imali otvorenje ovog prostora kojim bi na odgovarajući način predstavili novu požešku knjižnicu. Knjižnicu koja ima 175 godina bogatu tradiciju, koja je dio kulturno-povijesnog identiteta grada Požege,” rekao je gradonačelnik dodajući kako je blagdansko vrijeme, vrijeme zajedništva ali i zahvale.

“Predbožićno vrijeme prilika je da se zahvalimo pri kraju godine svima vama koji ste tijekom ove godine doprinosili kvaliteti života u našem gradu. Najprije zahvaljujem svim radnicima u zdravstvu, i zdravstvenim i nezdravstvenim koji su tijekom ove, još jedne, druge po redu pandemijske godine brinuli o našem zdravlju, brinuli o kontroli pandemije onoliko koliko smo to u datim okolnostima mogli od njih očekivati. Hvala Bogu, iako je pandemija jedna velika nepoznanica, u dvije godine saznali smo puno, no još uvijek ne znamo dovoljno. Ali uz pomoć svih ljudi koji su se odlučili na taj poziv, prebrodili smo godinu dosta dobro, iako, svaki bolesni, svaki preminuli velika je žalost, ali ipak, s manjim brojem žrtava nego je to na početku izgledalo moguće”.

“Zahvaljujem i svim gospodarstvenicima koji su kroz to vrijeme trudili se te, uz pomoć mjera Vlade RH, ali i svojih znanja, iskustva i unutarnjih rezervi, uspjeli sačuvati radna mjesta i sačuvati egzistenciju svih nas koji ovdje živimo. Zahvaljujem obrazovnim djelatnicima koji su u toj teškoj situaciji našli načina da se tijekom ove dvije pandemijske godine ipak i taj sustav održi, da mladi ne prekidaju obrazovanje već da ga nastave pa premda i u teškim okolnostima. Zahvala svima, od socijalnih institucija pa do zanimanja koje često ne primijetimo, a koja su izuzetno važna u životu jednog grada. Svima vam najljepša hvala, svima hvala što ste došli podijeliti s nama radost predbožićnog vremena. Vama i vašim obiteljima želim sretan Božić i puno zdravlja, uspjeha i radosti u novoj 2022. godini,” rekao je gradonačelnik Glavić.

Duhovnu dimenziju susreta obogatio je prigodnim riječima požeški biskup msgr. Antun Škvorčević koji je ponajprije, kako je naglasio, poželio gradonačelniku sretan prvi gradonačelnički Božić. ” Kad izričem tu želju, voli bih da je izreknem s pokrićem. Lako je izreći dobre želje, ali što je pokriće tim dobrim željama? Ja imam jedno, a to je – Božić nam je u biti svojoj “on, Bog sebe dade za nas”. Taj “biti za nas” Božji toliko je jak i nepotrošiv da svi možemo u njemu naći svoje uporište u svim svojim situacijama. Gospodin gradonačelnik na svojoj razini, a mi na svojim razinama. Taj, “on sebe dade za nas” živio se na različite načine u našem hrvatskom narodu tijekom naših 14 stoljeća, ali se uvijek iz tog Isusovog, iz tog Božjeg “on sebe dade za nas”, crpila snaga da budemo jedni za druge. Eto vam Božanske formule! Za sva vremena! Nema vam napretka nigdje i u ničemu ako idemo jedni protiv drugih. A čim krenemo jedni s drugima, to je već nešto. Ali ako krenemo jedni za druge, to je već više, to je već Božansko. Onda nam se događa naš život poduprt duhovnošću. Božićna duhovnost je sebe dati za drugoga. To je jaka poruka Božića koje se ne treba odreći nikada, a osobito ne u ovim sadašnjim vremenima i nigdje se ne odreći te poruke pa ni kod nas, danas u Požegi.” rekao je biskup Škvorčević.

“Želim vam gospodine Gradonačelniče baš iz toga božanskog, najprije za nas, a onda i suradničkog za nas, jedni za druge, a onda i šire, uspješnu novu godinu. I to uspješno ne samo u materijalnom smislu nego baš u smislu porasta svijesti i u našem gradu o tome tko smo mi kad smo jedni protiv drugih, a tko smo kad smo jedni s drugima i jedni za druge. I da učinimo u ovom trenutku povijesnom, ono što mi možemo. Mene vam uvijek tješi da Bog ne očekuje od nas ono što ne možemo, ali očekuje ono što možemo. To je znači, zajedničko pitanje i na razini grada i na drugim razinama – što mi možemo učiniti? Nadam se da ćemo na to pitanje što bolje odgovoriti u sljedećoj godini” poručio je biskup Škvočević uz zahvalu i blagoslov svima koji nastoje učiniti Požegu lijepim mjestom za život.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn