BLAGDAN GOSPE OD SUZA U PLETERNICI – Veliko zajedništvo oko Marije, Isusove majke

Datum objave: 01. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – “U Marijanskim svetištima, postajemo dionici, ne nekih dijaloga i razgovora koje je pokrenuo čovjek radi svojih vlastitih interesa, nego postajemo dionici govora, razgovora, sporazuma koje je Bog pokrenuo odavno i taj dijalog i taj razgovor još uvijek s čovjekom nije završio,” rekao je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u svojoj propovijedi u Pleternici.

U utorak 31. kolovoza 2021. vjernici Požeške biskupije proslavili su blagdan Gospe od Suza u Pleternici. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Biskup je pozdravio brojne vjernike među kojima su bili izaslanik predsjednika vlade ministar Josip Aladrović, saborski zastupnici, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te gradonačelnici i načelnici općina.

“Veliko je ovo zajedništvo oko Marije, Isusove majke. Što znači to da ste se opet sabrali u ovolikom broju u Pleternici? Znam ponešto i želio bih to što znam podijeliti s vama, a onda, osobito bih želio da nam pomogne Božja riječ razumjeti u koje nas dimenzije uključuje Isusova majka, Božja riječ koju smo navijestili i Otajstvo koje slavimo. Ponajprije, vi jednostavan narod hrvatski, rado dolazite u sva Marijanska svetišta u našoj domovini. Ali, osobito rado iz ovih dijelova Hrvatske dolazite u Voćin i u Pleternicu. I što ovdje i u drugim Marijanskim svetištima nalazite, pitaju se mnogi. Pokušavam sebi odgovoriti zašto ja dolazim, a onda i zašto vi dolazite u Marijanska svetišta. Bili ste svjedoci kako u našoj domovini Hrvatskoj na različitim razinama ljudi pokušavaju pokretati neke razgovore, pokreću dijalog o nekim pitanjima za koja smatramo da su važna za nas pojedinačno, obiteljski i domovinski. I u tim razgovorima, u tom dijalogu, ostajemo na nekim razinama naših mogućnosti, pa naših sporazuma, a pokatkad, još više, naših nesporazuma.”

“Rekli bismo da su mnogi naši razgovori i dijalozi neuspješni. Međutim, ono što vi osjećate vjernici, da, osobito u Marijanskim svetištima, postajemo dionici, ne nekih dijaloga i razgovora koje je pokrenuo čovjek radi svojih vlastitih interesa, nego postajemo dionici govora, razgovora, sporazuma koje je Bog pokrenuo odavno i taj dijalog i taj razgovor još uvijek s čovjekom nije završio.Koliko li je uzbudljivo da u Hrvatskoj taj dijalog između Boga i čovjeka, osobito u Marijanskim svetištima traje toliko dugo koliko je narod. Baš po Marijinom uzoru i po njezinom modelu u marijanskim svetištima je razgovor s Bogom. Znam da ste u tom razgovoru duboko u svom srcu i svojim dušama, ali božja riječ koju smo navijestili, to je ona riječ kojoj je Isusova majka posvetila svu svoju nutarnju pozornost željna od nje živjeti i biti joj poslušna,” rekao je između ostalog biskup Škvorčević.

TEKST: S. Pok                FOTO:Požeška biskupija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn