BITKA ZA PRAVICU – Na današnji dan, 15. veljače 1573. pogubljen je Matija Gubec

Datum objave: 15. 2. 2022. | Kategorija: Društvo

”Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite. Ustanite da vidite koliko su mali”, rekao je, prema povijesnim izvorima, Matija Gubec uoči odlučujuće bitke kod Stubice.

Seljačka buna 1573. godine bila je pobuna protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka. Buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća. Po svom programu bila je najzrelija buna seljaka u hrvatskoj i slovenskoj povijesti radi ukidanja političke vlasti plemstva i svih feudalnih nameta.

Pod zapovjedništvom Ambroza Matije Gupca okupilo se oko 6000 ustanika.”Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite. Ustanite da vidite koliko su mali”, rekao je, prema povijesnim izvorima, Matija Gubec uoči odlučujuće bitke kod Stubice.Seljaci su pružili snažan otpor, premda su bili bez konjice i daleko slabije naoružani i obučeni za borbu. U četverosatnoj borbi pobijedili su plemići zahvaljujući konjanicima i boljem naoružanju. Time je velika seljačka buna ugušena.

15. veljače 1573.  na trgu ispred crkve sv. Marka u Zagrebu Matija Gubec je nakon mučenja i ponižavanja okrunjen užarenom krunom i pogubljen.

TEKST: S. P.           FOTO: Oton Iveković “Smaknuće Matije Gupca”

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn