BESPLATNA KAZALIŠNA PREDSTAVA U DOMU KULTURE NG – Don Quijote od Hrvatske: komedija o borbi s vjetrenjačama

Datum objave: 04. 5. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Želite li, u vremenima nesklonim kulturi, podržati izvedbene umjetnosti i uživati u sjajnoj kazališnoj poslastici, navratite u srijedu, 5. svibnja u 19.30 u dvoranu Doma kulture i potpuno besplatno uživajte u predstavi Don Quijote od Hrvatske, komediji o borbi s vjetrenjačama.

Ukoliko ste se zaželjeli svjetski poznatih klasika, želite podržati izvedbene umjetnosti, ali i istinski uživati u još jednoj kazališnoj poslastici, u srijedu, 5.svibnja u 19.30, svakako navratite u dvoranu Doma kulture i uz pomoć čarolije teatra, potpuno besplatno otputujte u španjolsko 17.stoljeće, ali i hrvatsku svakodnevicu. Uz Pučko otvoreno učilište M.A.Relković Nova Gradiška, kao organizatora, omogućit će vam to Sven Jakir i Igor Baksa, slavna lica hrvatske zavisne i nezavisne kazališne scene, dvojica glumaca i prijatelja koje je život razdvojio, a kultura zgnječila, kao i Don Quijote od Hrvatske, sasvim posebna komedija o borbi s vjetrenjačama.

Predstava je to o svjetskim klasicima, ali i hrvatskom glumištu, satira za dva glumca u kojoj je jedan Vitez Tužnog Lica, drugi Vrli Kmet od Vina, a zajedno su Don Quijote i Sancho Panza… od Hrvatske, spreman prokazati krivde i nepravde, pružiti nam posljednji poziv upomoć i vratiti nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, umjetnosti i zdravog razuma. Satira za dva glumca po motivima čuvenog Cervantesovog Don Quijotea autoreferencijalna je predstava u kojoj izvođači pred publikom izvode bazičnu verziju nekadašnjeg spektakla o bistrom vitezu od Manche. Na sasvim poseban i sasvim svoj način, jer jedino što je ostalo od nekadašnje raskošne produkcije Malog teatra, jest najava predstave. Sve ostalo, scenografija, kostimi, glazba, pa čak i glumački ansambl, s vremenom je nestajalo pod utjecajem ovih ili onih (ne)prilika u kulturi i nezavisnom kazalištu. I dok se pred publikom otkriva problem za problemom, dvojica glumaca, vlastitom vještinom, uz tuču, pijanstvo, svađu, povraćanje, ubijanje i samoubijanje, sve u čast i slavu djevice Dulcineje, hrvatskog čistog obraza i umjetnosti glume, spašavaju predstavu dinamičnom međuigrom donoseći publici pregršt smijeha i suza, sukoba i zabave.

Zvuči zanimljivo? Uvjerite se u srijedu, 5. svibnja u 19.30. I ne zaboravite ponijeti masku!

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn