BESPLATAN VLAK ZA STUDENTE – Od idućeg tjedna požeško-slavonski studenti i učenici povoljnije će putovati u Zagreb

Datum objave: 02. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – HŽ Putnički prijevoz u suradnji s Požeško – slavonskom županijom uvodi novi vlak namijenjen prvenstveno prijevozu studenata i učenika. Za studente je prijevoz u potpunosti besplatan. Županija sufinancira 50 posto cijene karte a ostatak HŽ Putnički prijevoz.Promotivna besplatna vožnja za sve zainteresirane građane bit će u ponedjeljak 8.listopada 2018. u 18,35 sa Željezničkog kolodvora u Požegi.

Za učenike s prebivalištem na području Županije čije je polazište ili odredište Požega ili Pleternica, Županija će sufinancirati prijevoz za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije, u iznosu od 50% od redovne prijevozne cijene za pojedinačna putovanja prema cijenama HŽ Putničkog prijevoza koje vrijede na dan kupnje karte. HŽ Putnički prijevoz će navedenim korisnicima odobriti povlasticu u iznosu od 50% od redovne prijevozne cijene za pojedinačna putovanja koje vrijede na dan kupnje prijevozne karte, najavio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević  na konferenciji za novinare.

Vlakovi će voziti petkom na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Požega, a nedjeljom na relaciji Požega – Zagreb Glavni kolodvor. Riječ je o vlaku koji se uvodi od ove akademske godine, a studenti i učenici moći će koristiti ovu pogodnost već od sljedećeg ponedjeljka 8. listopada. Vlak će krenuti iz Požege u 18,35 sati i u Zagreb bi trebao stići oko 21,50 sati. Zaustavljanje vlaka je na kolodvorima Pleternica, Nova Kapela – Batrina, Novska, Kutina i Ivanić Grad. Vlak na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Požega vozit će petkom a prvi će krenuti prema Požegi 12. listopada s polaskom s Glavnog kolodvora Zagreb u 16,35 sati, uz zaustavljanje vlaka u Ivanić Gradu, Kutini, Novskoj, Novoj Kapeli – Batrini i Pleternici s dolaskom u Požegu u 19,58 sati. Najavio je to na konferenciji za novinare požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Želimo pomoći obiteljima čiji studenti i srednjoškolci putuju na školovanje izvan naše županije, jer i putovanja kući za vikend veliko su opterećenje za kućne proračune. Ovo je poseban vlak koji se u uvodi u suradnji s Hrvatskim željeznicama. U godinama koje su pred nama, vjerujem kako će ovaj model postati tradicija. U pregovorima smo s HŽ-om i za sufinanciranje od 70 posto cijene prijevoza vlakom i za sugrađane koji se nalaze na privremenom radu u Zagrebu, što bi trebalo krenuti u realizaciju početkom sljedeće godine,” rekao je župan Tomašević.

Studenti i učenici koji to još nisu učinili, mogu se prijaviti u pisarnici Požeško – slavonske županije, Županijska 7, u Požegi (Ljuban Čolić, 099/4628-274.), te priložiti potvrdu o prebivalištu, i potvrdu o redovnom školovanju. Na temelju tih dokumenata Požeško – slavonska županija izdat će potvrdu korisniku, a temeljem koje će korisnik izraditi pametnu karticu HŽPP-a na blagajni Željezničkog kolodvora Požega. Cijena izrade pametne kartice je 50kn + fotografija 3 x 3,5cm.

Župan Tomašević dodao je kako nisu zaboravili i druge studente koji se školuju i u drugim gradovima osim Zagreba. Pozvani su i oni da se jave u pisarnicu te tako iskažu svoj interes za ovom vrstom pomoći od strane Županije. “Trenutno nemamo sve pokazatelje o broju studenata koji se školuju izvan naše županije. Naša namjera je, osim subvencije prema “zagrebačkim studentima”, da svi studenti naše županije imaju besplatnu kartu u Hrvatskim željeznicama za područje cijele Hrvatske.Vrlo uskoro imat ćemo i tu odluku, stoga neka nam se jave studenti kako bi imali točne pokazatelje,” rekao je župan.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn