BAŠTINA U FUNKCIJI RAZVOJA – Predstavljena kulturna ruta Vijeća Europe “Staza željeznog doba Podunavlja”

Datum objave: 05. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

KAPTOL –  U Kaptolu je nizom stručnih predavanja uz tematske radionice predstavljena  Kulturna ruta “Staza željeznog doba Podunavlja” čiji je sastavni dio arheološki lokalitet koji se nalazi na području Općine Kaptol.

Program Kulturne rute Vijeća Europe pokrenut je kako bi se prezentirala zajednička europska kulturna baština, a detaljno je predstavljen u organzaciji  Ministarstvo kulture i medija, TZ Zlatni Papuk, Općine Kaptol, Udruga “Ruta zeljeznog doba Podunavlja”, Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu te Centra za prapovijesna istraživanja.

Sa kulturnom rutom “Staza željeznog doba Podunavlja” Hrvatska je, surađujući s partnerima iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke, po prvi puta postala i upravljačko središte jednog takvog programa, a osnovana  je i Udruga Staza željeznog doba Podunavlja koja upravlja navedenom rutom. Na području Općine Kaptol nalazi se  poučna staza “Putevima ratnika-željezno doba u Zlatnoj dolini” na kojoj se istraživanja sustavno provode posljednjih dvadeset godina. Kao sastavnica kulturne rute, ta poučna staza temelj je sve snažnijih pokušaja da se važnost kulturne baštine stavi u prvi plan u strategiji razvoja gospodarstva na lokalnoj razini. Važnost arheološkog lokaliteta u Kaptolu s vrijednom kulturno-povijesnom baštinom koja značajem nadilazi granice Republike Hrvatske  istaknuta je kao plodna podloga za stvaranje ne samo proizvoda kulturnog turizma već i oplemenjivanja rurlanog tipa ove gospodarske grane i na današnjem predstavljanju europske kulture rute “Staza željeznog doba Podunavlja”.

Program su prezentirali voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture i medija Tatjana Horvatić koja je nazočne upoznala s kulturnim rutama Vijeća Europe, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Udruge “Staza željeznog doba Podunavlja” dr. sc. Sanjin Mihelić koji je govorio o značaju partnerstva,  dr. sc. Hrvoje Potrebica redovni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dopredsjednik Znanstvenog odbora rute koji je govorio o arheološkom lokalitetu u Kaptolu u europskom kontekstu, te muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju u Zagrebu i članica Upravljačkog odbora rute dr. sc. Jacqueline Balen uz zamjenicu direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk Kristina Rupert koja je govorila o potencijalima za razvoj kulturnog turizma.

Na predstavljanju su uz brojne uzvanike bili i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević te zamjenik županice Ferdinand Troha, a sve nazočne prigodnim riječima pozdravio je domaćin, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić. “Prostor gdje su značajna arheološka nalazišta prepoznat na europskoj, pa i svjetskoj razini. Svrstani smo na arheološku kartu svijeta kao jedna iznimno zanimljiva destinacija i nama preostaje izazov da u budućnosti razvoj turizma, uz sve prirodne blagodati, baziramo i na ovim temeljima,” naglasio je načelnik Pavičić.

Značaj kaptolačke arheološke priče naglasio je i prof. Hrvoje Potrebica. “Hvala svima koji su omogućili da još jednom prezentiramo ono što je izuzetno bitna stvar i za ovaj prostor i općenito za ideju o tome što radimo u ovom dijelu Hrvatske. Važno je to konstantno ponavljati i razmišljati o tome na način kako razmišljamo o drugim kulturnim dobrima i središtima u Hrvatskoj poput Dioklecijanove palače i drugih mjesta tog značaja. Vrlo je važno da ovo ostane u svijesti, prvenstvno nas koji smo ovdje, a onda šire javnost, kako nešto što je vitalan dio hrvatske i europske kulture.” rekao je Potrebica.

Uz predavanja održana je i degustacija domaćih proizvoda čiji je brend nadahnut arheološkim lokalitetom te radionica halštatskih jela.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn