BARUN TRENK, NOVO LICE LEGENDE – Senzacionalna izložba o kultnom barunu u Muzeju Brodskog Posavlja

Datum objave: 25. 1. 2021. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – U Muzeju Brodskog Posavlja od 22. siječnja otvorena je izložba iz Republike Češke, “Barun Trenk, novo lice legende”. Izložba prikazuje jedinstvene rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka i vjernu rekonstrukciju jedne povijesne osobe. Nastala je u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu, a a njezini autori su Mikoláš Jurda, Helena Lukášová, Ctibor Ostrý, Petra Urbanová i Petr Vachůt.

Izložba o barunu koji je europski brend za mnoge slavonske i europske gradove koji su, na neki način vezani uz njega, njegovu obitelj ili ratno djelovanje, došla je u Slavoniju zahvaljujući suradnji Muzeja grada Brna i Povijesne postrojbe Trenkovi panduri iz Požege. Nakon premijernog predstavljana prošle godine u Gradskom muzeju Požega , sa senzacionalnim otkrićima koje ova građa nudi bit će upoznati i posjetitelji slavonskobrodskog muzeja.

“Barun Trenk, novo lice legende” donosi naime, činjenice koje su proizišle iz ispitivanja Trenkovih posmrtnih ostataka, odnosno mumificiranog tijela. Tijelo ovog avanturiste, kockara, konfliktnog ali izvrsnog vojnika koji je preživio 14 ranjavanja i navodno pobijedio u čak 102 dvoboja te na koncu lišen slobode skončao u tamnici, fotografski je i fotogrametrijski obrađeno. Načinjeno je preko 27 000 CT snimaka glave i tijela od kojih je napravljeno 157 digitalnih modela. Mumificirano tijelo se snimalo pod infracrvenim (IR) i ultraljubičastim (UV) zrakama koje prikazuju golim okom nevidljive detalje površine.

Uzeto je i sedam uzoraka mumificiranog mekog tkiva za genetsku analizu.Rekonstrukcija Trenka je jedinstvena po tome što se istovremeno uz lice rekonstruiralo i cijelo tijelo, uključujući i odjeću. Osim rekonstrukcije napravljena je i animacija tako da je digitalnom modelu Trenka bio pridružen pokret upotrebom istih animacijskih programa i postupaka kakve upotrebljavaju filmski studiji.

Barun Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj, Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru osuđen je 1747. godine na smrtnu kaznu koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine.

S obzirom na to da je otac baruna Franje Trenka, pukovnik Ivan Trenk, bio zapovjednik brodske tvrđave (1723.-1732.) te da je u djetinjstvu i Franjo povremeno boravio u Brodu razlog je više što će ova dokumentarna, povijesna, edukativna izložba biti predstavljena i Brođanima i to do ožujka 2021. godine.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn