AUREA FEST 2019 – Izložba „Pjevat će Slavonija“ oživjet će polustoljetnu povijest požeškog festivala

Datum objave: 11. 8. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Požega će od 29. kolovoza do 1. rujna dostojno obilježiti 50. obljetnicu od prvog požeškog festivala. Glavni događaj ovogodišnjeg Aurea festa, Retrospektiva “Pjevat će Slavonija” održat će se 1. rujna kada će biti izvedene festivalske uspješnice od 1969. pa sve do danas. Gradski muzej Požega priprema i posebnu, istoimenu izložbu koja će biti otvorena 23. kolovoza i kojoj su svoj doprinos dali i sami Požežani.

„Muzički festival Slavonija“ utemeljen je kao kulturna manifestacija koja promiče novo stvaralaštvo na značajkama slavonske ruralne i urbane glazbene tradicije. Od svojih početaka 1969. godine festival je održavan u lipnju na prostoru popularnog „Grabrika“, tadašnjeg Stadiona malih sportova (danas sportska dvorana „Tomislav Pirc“).

Festival je pod imenom „Muzički festival Slavonija“ postojao do 1981. godine kada je nastupila pauza sve do 1990. godine kada je festival održan i to pod novim imenom, „Zlatne žice Slavonije“. Otada se festival održava u rujnu (osim 1991. godine kada je odgođen zbog ratnih okolnosti), a danas je poznatiji pod nazivom Aurea Fest. Aurea Fest kakvog imamo danas, vođen energičnom i stručnom ekipom, odlikuje se suvremenom koncepcijom koja odgovara zahtjevima današnjih glazbenih konzumenata, ali dobri temelji glazbene baštine nisu ostavljeni u arhivskim ladicama.

Vrhunac ovogodišnjeg Aurea Festa, a vjerujemo i jedna od najljepših večeri ikad održanih na požeškom festivalu, bit će stoga Retrospektiva pod nazivom Pjevat će Slavonija. U nedjelju 1. rujna bit će izvedene najveće uspješnice od 1969. godine i prvog Muzičkog festivala Slavonija do današnjih dana. Dvadeset izvođača uz veliki revijalni orkestar podsjetit će na najljepše pjesme koje još odjekuju u sjećanjima Požežana ali i šire javnosti, a Gradski muzej Požega priprema izložbu kojom će na poseban način oživjeti povijest požeškog festivala ali i podsjetiti Požežane zašto vole svoj festival.

“Budući da muzej nema puno muzejskih predmeta i građe o festivalu, krajem ožujka smo započeli akciju skupljanja materijala o festivalu, kako bismo uključili zajednicu i kako bi to bila svojevrsna zajednička izložba – muzeja, udruga i svih građana,” pojasnila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

Prikupljeno je puno fotografija, ulaznica, plakata, brošura, ploča, suvenira vezanih uz festival, a kako će dio izložbe biti posvećen ondašnjoj modi tu su i predmeti poput haljina, torbica, leptir-mašni, kravata, koje su Požežani nekada u festivalskim večerima. Autorica izložbe je Ivana Domanović, a što su sve požeške institucije i građani prikupili o svom festivalu javnost će saznati 23. kolovoza na svečanom otvorenju.

TEKST: S. Pok        FOTO: GMP/S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn