ART KINO POŽEGA – Dokumentarni film “Čovjek i drvo” Požežanina Dalibora Platenika

Datum objave: 14. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Na otvaranju 27. sezone djelovanja ART kino Požega ovog četvrtka, 16. siječnja u 20,00 sati prikazat će dokumetarni film “Čovjek i drvo” požeškog autora Dalibora Platenika koji potpisuje režiju, scenarij i montažu.

Film u 43 minute donosi priču o čovjeku koji živi praktički u centru Zagreba i svoje djelovanje svakodnevno provodi kroz druženje sa drvećem. Prije više od 30 godina rodila mu se ideja da počne samostalno saditi drveće. Od tada sadi drveće po Zagrebu i ne tako davno radio je to inkognito, praktički kao “zeleni gerilac”. Osjećajući da na ovaj način vraća dug majci Zemlji, Vladimir Dimić Joda samostalno odlazi, kupuje, planira i sadi drveće po zagrebačkim zelenim površinama. Za njegove “zelene akcije” pročulo se tek prije par godina, no kako je Dimić više od pola života posvetio sadnji i brizi o drveću ova priča čini jedinstven primjer u Hrvatskoj, no također budi vjeru i nadu da u svijetu još postoje pojedinci koji samostalno djeluju na ozelenjivanju gradova.

Dalibor Platenik više od dvadeset godina obavlja razne poslove u videoprodukciji, od RTL televizije pa do HRT-a, te niza drugih, domaćih i stranih produkcijskih kuća. Kao snimatelj radio je na raznim dokumentarnim filmovima poglavito uz redatelja Marija Kovača, kao i na nagrađivanom glazbenom dokumentarcu Astralis institucija (2010.). Godine 2011.realizirao je svoj prvi dokumentarni kratkiš Rakija.

Film “Čovjek i drvo” premijerno je prikazan na Subversive Film Festivalu 2019. u Zagrebu a možete ga pogledati u prostorijama ART kina, Grgin dol 20, u četvrtak 16. siječnja od 20 sati. Ulaz je slobodan.

TEKST: S. P.        FOTO: Art kino

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn