TONI BLAŽINOVIĆ S DOMAĆOM PUBLIKOM – Nakon Maribora, Čakovca i Zagreba, Glazbena mjera trokuta i u Novoj Gradiški

Datum objave: 20. 6. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon Maribora, Čakovca i Zagreba, životno i glazbenički bitnih gradova na umjetnikovom putu, Antun Toni Blažinović svoj je inovativni pristup i doživljaj glazbe prvi puta predstavio sugrađanima, na izložbi postavljenoj u Gradskom muzeju Nova Gradiška

Da je Nova Gradiška plodno tlo za kreativce različitih profila nije ništa novo. Potvrdio je to i Antun Toni Blažinović, osnivač i autor grupe Only bass and drum, dobitnik dva Porina, skladatelj, izvođač i glazbeni inovator, umjetnik koji se godinama bavi geometrizacijom glazbe, što je rezultiralo postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre. Tražeći vezu između matematike i glazbe u djelima starih antičkih filozofa, Antun Toni Blažinović, osnivač i autor grupe Only bass and drum, dobitnik dva Porina, skladatelj, izvođač i glazbeni inovator rodom iz Nove Gradiške, otišao je i korak dalje, u geometriju, osmislivši glazbenu mjeru trokuta kojom kontrira ooćeprihvaćenoj institucionalnoj aritmetizaciji u glazbi.

Jedinstveno kreativan i bez sumnje inovativan pristup glazbi, Toni je, nakon Maribora, Čakovca i Zagreba, životno i glazbenički bitnih mu gradova, prvi puta predstavio i domaćoj publici na zanimljivoj izložbi postavljenoj u Gradskom muzeju. Za razliku od standardne zapadne glazbene notacije, u kojoj zapis trajanja slijedi logiku racionalnih brojeva odnosno razlomaka, Blažinović je osmislio notacijski znak za trajanje čija je vrijednost iracionalan broj – naziva je notom korijena broja, te podjelu glazbene mjere zasnovanu na odnosima stranica trokuta – glazbena mjera trokuta- trianglemetre. Ta mjera uključuje iracionalne vrijednosti trajanja. Dok je u glazbenoj mjeri trokuta pokušao pomoću računala postići strogu određenost trajanja – kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugog korijena iz 2 to se, prema njegovim riječima, dogodilo „fizički“ – sudarom odsviranom pomoću “instrument- kruga”, a trajanje tog zvuka odredila je geometrija kao po zakonu prirode.

Nakon što je inovativnu ideju temeljenu na matematičkim i filozofskim principima prvi puta predstavio 2004. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Toni je svoja promišljanja o glazbi rado podijelio i sa sugrađanima kroz zanimljiv postav sastavljen od plakata s autorskim i filozofskim tekstovima, trodimenzionalnih predmeta poput instrumenta krug, trokutaste stolice i video materijala koji pomažu u vizualizaciji i razumijevanju ove kompleksne teorije. Trinaglemetre-glazbena mjera trokuta čeka vas u Gradskom muzeju Nova Gradiška, pa svakako navratite i proširite vidike.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: gmng

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn