ANSAMBL LADO LIPIKU – Zvonimiru Ljevakoviću postavljena bista u njegovom rodnom Lipiku

Datum objave: 12. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

LIPIK – Prigodom početka ljetne sezone, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Lipiku, održana je svečanost otvorenja biste profesora Zvonimira Ljevakovića. S obzirom na to da se ove godine obilježava 40 godina od smrti prof. Ljevakovića, Ansambl LADO odlučio je pokloniti profesorovu bistu njegovom rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad i značaj za očuvanje hrvatske tradicijske baštine.

Bista je izrađena u bronci i autorski je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog koji je do sada izradio preko 130 javnih skulptura te je sudjelovao na više od 20 skupnih izložbi i 9 samostalnih. Svečanost je upriličena u nazočnosti umjetnika Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, ravnateljice Ileane Jurin Bakotić i umjetničkog voditelja Krunoslava Šokca, akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, požeško-slavonskog dožupana Ferdinanda Trohe, načelnika općina Kaptol Mileta Pavičića, općine Jakšić Ivice Kovačevića, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane te brojnih drugih gostiju.

Profesor Zvonimir Ljevaković bio je znamenit hrvatski etnokoreograf i tvorac zagrebačke škole folklora porijeklom iz Lipika. O utjecaju profesora Zvonimira Ljevakovića na očuvanje folklorne umjetnosti i njegovom doprinosu u ansamblu LADO govorila je gospođa Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica LADA te istaknula kako im je drago biti u rodnom gradu čovjeka koji je zadužio cijelu hrvatsku kulturu, te autora najpoznatijih koreografija Ansambla LADO.

IZVOR:compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn