ANKETA HUP-a: Poduzetnici pet slavonskih županija istaknuli tri top prioriteta za poticanje oporavka poduzetništva

Datum objave: 02. 6. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – HUP je u svibnju proveo istraživanje među svojim članicama s ciljem ispitivanja očekivanja poduzetnika od predstavnika lokalne i regionalne samouprave u narednom razdoblju. Kao top tri prioriteta koja općinska / gradska vlast mora odmah učiniti za poticanje oporavka poduzetništva članovi HUP-a iz regije Slavonija su istaknuli:Ukidanje administrativnih opterećenja,ukidanje ili smanjenje prireza i drugih davanja te pojednostavljenje procedura za izdavanje raznih dozvola i uvjerenja

“Anketu smo pokrenuli jer smatramo da je u trenutku formiranja lokalnih vlasti važnije nego ikad donositeljima odluka prenijeti stavove i očekivanja poslovne zajednice te ih usmjeriti u njihovom djelovanju prema donošenju politika koje će omogućiti rast i razvoj privatnog sektora, bolje poslovno i investicijsko okruženje te osigurati dugoročnu otpornost i oporavak od jedne od najgorih kriza s kojima se naše gospodarstvo suočilo u posljednjih 25 godina,”naglasili su iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Poduzetnici pet slavonskih županija – Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske koji su se odazvali HUP-ovoj anketi zapošljavaju više od 3.500 zaposlenika. Većina anketiranih slavonskih poduzetnika dolazi iz udruge malih i srednjih poduzetnika, zatim sektora prehrambene industrije i poljoprivrede i drvne industrije. Čak 97% anketiranih pristupilo je glasovanju u prvom krugu lokalnih izbora.

Anketom se pokušalo saznati i mišljenje poduzetnika o tome u kojem dijelu donošenja ključnih razvojnih politika i ciljeva vide najveći prostor za poboljšanje, a istraživanje je segmentirano na gradsku/općinsku vlast te zasebno regionalnu/županijsku samoupravu. Kao top tri prioriteta koja općinska / gradska vlast mora odmah učiniti za poticanje oporavka poduzetništva članovi HUP-a iz regije Slavonija su istaknuli:Ukidanje administrativnih opterećenja,Ukidanje ili smanjenje prireza i drugih davanja,Pojednostavljenje procedura za izdavanje raznih dozvola i uvjerenja.

“Iako lokalna vlast ima ograničene ovlasti po pitanju razvoja gospodarstva, može utjecati na stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja. Osim ulaganja u komunalnu infrastrukturu što je osnovni zadatak lokalnih vlasti, ulaganjima u poduzetničku infrastrukturu i programima bespovratnih potpora manjim i srednjim tvrtkama može se jačati njihova konkurentnost i povećati zaposlenost. Da bi se poticale investicije nužno je provesti digitalizaciju uprave, pojednostaviti administrativne procese te omogućiti brzo i transparentno izdavanje građevinskih dozvola i drugih akata koji su preduvjet poduzetničkih investicija. Od iznimne važnosti za razvoj poslovanja poduzetnika orijentiranih na svjetsko tržište, iz osječko-baranjske županije, jest uspostavljanje redovitih međunarodnih letova na Zračnoj luci Osijek. Po pitanju prometne infrastrukture još se ističe potreba za brzom željezničkom linijom koja bi povezivala Osijek sa Zagrebom.”  izjavio je Tomislav Krolo, glavni operativni direktor osječke tehnološke tvrtke Orqe i član HUP-a.

TEKST: S. P./HUP           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn