AKCIJA UPISA U HRVATSKI REGISTAR U NOVOJ KAPELI – Veliko srce 304 novih potencijalnih darivatelja

Datum objave: 05. 2. 2020. | Kategorija: Društvo


NOVA KAPELA – Na akciji održanoj u utorak, 4. veljače u prostoru Hrvatskog doma u Novoj Kapeli, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 304 novih potencijalnih darivatelja.

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s Općinom Nova Kapela i načelnikom Ivanom Šmitom potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži dječaku s područja Općine, ali i za sve ostale oboljele osobe u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom trinaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 63.948 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 117 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 117 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

TEKST: S. P.        FOTO: Zaklada Ana Rukavina

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn