AKCIJA KUD-a RADINJE – „Što god radiš, razborito radi“

Datum objave: 26. 8. 2015. | Kategorija: Društvo

s6

SIČE – Unatoč negativnim demografskim trendovima i ostalim prisutnim poteškoćama, sve je više slavonskih sela čiji mještani postaju svjesni  vlastite uloge u zajednici i stvari uzimaju u svoje ruke. Dokazuju to posljednjih mjeseci i mještani sela Siče okupljeni u  kulturno-umjetničko društvo „Radinje“.

Poznati isključivo po zaštićenom govoru, specifičnoj slavonskoj ikavici, smotri folklora „Županija igra i pjeva“, ali i onoj koja okuplja najmlađe naše čuvare narodne baštine i tradicije, manifestaciji  „Mi smo djeca vesela“, Sičani se odnedavno mogu pohvaliti i iznimno aktivnim društvenim životom,okretanju natječajima i dostupnim fondovima, ali i akcijama za uljepšavanje mjesta.Poželjevši vlastito selo učiniti boljim i ugodnijim mjestom za život, uspješno su zadovoljili kriterije Zaklade „Slagalica“ i „dokopali“ se potrebnih sredstava za uređenje okoliša oko mjesnog doma.

s2

Akcija pod sloganom „Što god radiš, razborito radi“ oko zajedničkog je cilja okupila članove KUD-a,općinu Nova Kapela, te mnogobrojne mještane svih uzrasta.Iza njih je dva mjeseca vrijednog rada i 26 zajedničkih radnih akcija, a rezultat bi trebao biti predstavljen do 27.rujna kada će Siče biti domaćini tradicionalne 19. Smotre folklora „Mi smo djeca vesela“. Novouređenim parkom i okolišem mjesnog doma, pohvalit će se, tada, pred 10-ak folklornih društava i oko 400 malih folkloraša, vjernih čuvara nacionalne tradicije iz svih hrvatskih županija.

s1

I baš kao što se ponose jedinstvenom domaćom riječi,  ne dajući joj da ode u zaborav, nošnjom i drevnim običajima, okupljajući selo oko zajedničkog cilja, mještani Siča, i mladi i stari, čini se,  nastoje sačuvati i istinske ljudske vrijednosti, one koje su oduvijek selo slavonsko činile izvorištem i bazom duha nacije. Jer, znaju  Sičani „što god radiš, razborito radi“. A, onda će ti se, valjda, tako i vratiti.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB   FOTO: KUD Radinje (facebook)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn