AGLOMERACIJA POŽEGA – Ostvaruje se projekt koji su Požega i prigradska naselja čekali zadnjih 40 godina

Datum objave: 10. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Gradonačelnik Darko Puljašić i direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić obišli su danas gradilište u Zrinskoj ulici u sklopu realizacije projekta Aglomeracija Požega. Projekt ukupne vrijednosti oko 167 milijuna kuna i većinski je sufinanciran sredstvima Europske unije.

U sklopu “Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega radovi se trenutno obavljaju na lokacijama u Zrinskoj ulici u Požegi i Trenkovu.

Podsjetimo, projekt Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Radovi su podijeljeni su u tri grupe, a odnose se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac. Projekt je ukupne vrijednosti oko 167 milijuna kuna i većinski je sufinanciran sredstvima Europske unije.

“Najzahtjevniji dio radova zapravo je sada ušao u grad Požegu, a radi se o rekonstrukciji postojećih kanalizacijskih mreža koje su starosti od 40 pa i preko 100 godina,” naglasio je direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bekić.
“Ovdje u Zrinskoj ulici u Požegi radi se dio jedne faze rekonstrukcije u dužini od 2200 metara na dijelu državne ceste D38. Radi se kompletna rekonstrukcija sustava odvodnje. U gradu Požegi ukupno će biti obavljena rekonstrukcija na 11 tisuća metara mreže što ima i svoju vrijednost od oko 40 milijuna kuna bez PDV-a. Pri tom, EU sredstava su u iznosu od 70 posto, 15 posto je nacionalnih sredstava, a ostala sredstva su jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Požege. Imali smo veliki problema u ovom dijelu grada sa sustavom odvodnje zbog starosti i veliki je benefit od ovog projekta, a sigurno bi teško iznašli takva sredstva bez pomoći Europe,” rekao je Bekić.

Gradonačelnik Darko Puljašić pozvao je sugrađane na strpljenje.”Radimo jedan vrlo zahtjevan posao, sve ono što smo dugi niz godina čekali. Nadamo se da će sve biti obavljeno u što kraćim rokovima, a mi ćemo potom sve ove naše ulice dovesti u razinu kvalitete kakvu sugrađani zaslužuju.Posebno sam sretan i ponosan što radimo i kanalizacijsku mrežu u prigradskim naseljima, što baš u ovom mom mandatu završavamo nešto što je tim ljudima obećavano zadnjih 40 godina,” rekao je gradonačelnik.

Uz radove na rekonstrukciji postojeće kanalizacije, u sklopu Aglomeracije izgradnji novih sustava u prigradskim naseljima izvodi se u dužini od 19 tisuća metara na koje će biti moguće priključiti oko 1300 domaćinstava.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn