AGLOMERACIJA PLETERNICA – Obilazak radova na području Aglomeracije Pleternica

Datum objave: 26. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Pleternica“ organiziran je oblilazak triju lokacija na kojima se projekt provodi – Dervišaga, Jakšić i Sulkovci.Uz predstavnike tvrtke Tekija d.o.o. na čelu s direktorom Antom Bekićem, obilasku su prisustvovali gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, te predstavnici izvođača radova.

Projekt obuhvaća tri jedinice lokalne samouprave, a ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na kanalizacijskoj mreži je gotovo 135 milijuna kuna. Prema riječima direktora Tekije Ante Bekića, radovi se odvijaju planiranom dinamikom te se očekuje kako će do kraja iduće godine biti izvedena većina radova na izgradnji kanalizacijske mreže. Ciljevi projekta su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te povećavanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s uvođenjem ekonomske cijene vode (načelo onečišćivač plaća). Radovi na mreži izvode se u 8 faza i obuhvaćaju izgradnju kolektora ukupne duljine 44.650 m² i 19 precrpnih stanica, 6 retencijskih bazena i 10 kišnih preljeva, potom rekonstrukciju 4 preljeva i 2 crpne stanice. Planirana je izgradnja 1.194 kućnih priključaka.

O značaju radova za grad Požegu govorio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Na ovoj ćemo način pokupiti svu onu otpadnu vodu, ali i poboljšati vodovodnu mrežu koja će u budućnosti osigurati svim našim sugrađanima na području Požeštine siguran dotok vode, kao i kontrolu otpadnih voda koje će se pokupiti, preraditi i vratiti u rijeku Orljavu izvrsne kakvoće. Ovo je ulaganje u budućnost, u naše mlade jer osigurava zdrav, kvalitetan okoliš koji potiče veliku mogućnost širenja naselja,” poručio je gradonačelnik Puljašić.

Načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević je naglasio:”Budući da naselje Jakšić broji oko dvije tisuću stanovnika, a ima izgrađen stari sustav kanalizacije s tri preljevnice koje su ispuštane direktno u vodotoke sada dobivamo suvremen i ekološki prihvatljiv sustav koji jamči i čistiji okoliš i zaštićene vodotoke.”

Ovako veliki i strateški projekti ne mogu se ostvariti preko noći, naglasila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. “Ovo je projekt koji se planira punih deset godina, što govori dovoljno o značaju. Izvodi se u 13 naselja na našem području, trenutno u deset, a očekuje se početak radova u naseljima Gradac, Frkljevci i Kadanovci. Moji sugrađani iščekivali su ove projekte, trebalo je jako puno razumijevanja i strpljivosti kako bi došlu u ovu fazu realizacije i na tome im zahvaljujem. Ono što smo rekli 2017. godine to sada ispunjavamo i do kraja 2012. godine bi kompletan sustav odvodnje tih 13 naselja trebao biti završen. Nakon toga prsten se proširuje i možemo razgovarati i o ostalim naseljima- iza Sulkovaca su i Poloje, Požeška Koprivnica i Ratkovica, a isto tako na drugim su dionicama još neka neselja koja nemaju sustav kanalizacije. Ovo je najveći projekt u gradu Pleternici ikada, kada ovom sustavu odvodvodnje dodamo i vrijednost prečistača otpadnih voda, nabavku opreme i PDV dolazimo do vrijednosti od preko 200 milijuna kuna. Značaj ovog projekta je i u tome što se financira iz EU fondova, Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda,a Grad Pleternica sudjeluje sa samo 4 milijuna kuna. Ako znamo da se radi o projektu vrijednom preko 200 milijuna kuna, a naš grad ima izvorne prihode od 25 milijuna kuna, onda možemo znati i što to uistinu znači za naše područje,” naglasila je gradonačelnica Jozić.

TEKST: S. Pok        FOTO: G.Bunjevac/pozega.hr/

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn