ADAPTACIJA I REKONSTRUKCIJA OBJEKATA – U općini Brestovac u tijeku su radovi u školskim objektima i domu u Ivandolu vrijedni 1,5 milijuna kuna

Datum objave: 25. 8. 2016. | Kategorija: Društvo

N (2)

BRESTOVAC –  Na području općine Brestovac  u tijeku su radovi na adaptaciji Društvenog doma u Ivandolu te na poboljšanju energetske učinkovitosti OŠ Dragutina Lermana i područne škole u Skenderovcima. Radovi su vrijedni oko 1,5 milijuna kuna, a radilišta je danas uz načelnika općine Zdravka Mandića obišao i požeško- slavonski župan Alojz Tomašević sa suradnicima.

Društveni dom u Ivandolu kojeg koriste i tamošnji vatrogasci za svoje potrebe ali i mještani za društvena zbivanja, ove će godine doživjeti temeljitu reknostrukciju. “Ukupna investicija je oko 550 tisuća kuna, od čega ćemo 200 tisuća kuna dobiti kao potporu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak osiguravamo iz proračuna općine Brestovac. Ovdje je predviđena kompletna promijena krovišta, unutarnje uređenje, izmjena stolarije te svi potrebni radovi kako bi se obavila jedna potpuna rekonstrukcija. Očekujemo kako će radovi biti gotovi do kraja rujna ove godine. Kako DVD Ivandol ove godine obilježava 60.obljetnicu osnivanja, bit će to prigoda da se proslavi u obnovljenom domu,” naglasio je načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić dodajući kako unutar proračuna općine imaju pripremljen plan obnove i sanacije mjesnih domova skrbeći na taj način o ravnomjernom razvoju na području općine.

“Svake godine obnovimo neki od mjesnih domova. Prošle je godine to bio mjesni dom Jaguplije, ove godine radimo u Ivandolu, a nagodinu ćemo nastaviti. Imamo puno naselja i puno objekata koji su u ruševnom stanju  i svi zahtjevaju ovakve zahvate,” rekao je načelnik Mandić.

NN

U tijeku su i radovi na školskim objektima u skladu s programom poboljšanja energetske učinkovitosti, pojasnio je dožupan za društvene djelatnosti Ferdinand Troha. U područnoj školi u Skenderovcima  u tijeku je adaptacija zgrade škole – cijeli unutarnji dio prostora, izmjena pregradnih zidova, sanitarnih čvorova,  koja je dugi niz godina bila po pedagoškim standardima jedna od lošijih škola u našoj županiji.  U matičnu školu u Brestovcu uložit će se oko pola milijuna kuna, a radovi u školi u Skenderovcima vrijedni su oko 200 tisuća kuna,” naglasio je Troha. Sredstva za matičnu školu u Brestovcu osigurana su uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstvo graditeljstva, a radove u područnoj školi u Skenderovicima u cijelosti financira županija iz decentraliziranih sredstava.

DSC02550

“Ovo je samo dokaz da županija s općinama i gradovima pronalazi modele i mogućnosti pribavljanja sredstva od europskih fondova i resornih ministarstava, a dijelom projekte financiramo i vlastitim sredstvima. Želimo podići životni standard i u školama i u lokalnim zajednicama,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Dodao je kako je posebno zadovoljan zbog uspješno obnovljene škole u Skenderovcima koju  će u novoj školskoj godini pohađati 13 učenika. “Protivim se gašenju škola u malim mjestima bez obzira na borj učenika. Kada u jednom mjestu ugasite školu, ugasili ste dušu naselja. Možda je ekonomski isplativije uzeti kombi i voziti tu djecu u drugo mjesto, ali nije sve u matematici i ekonomiji, važno je zadržati dušu takvih naselja, mjesto okupljanja i susreta koje je jamstvo budućnosti a to su upravo škole, naglasio je župan Tomašević.  U Skenderovicima su goste u školi dočekali i mali učenici kako bi i oni izrazili svoje zadovoljstvo uređenom školom.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn