…A, SADA PLAŽA – Jedinstveni projekt članova Kluba mladih Orubica

Datum objave: 11. 7. 2014. | Kategorija: Društvo

o2

ORUBICA –  Kažu kako su ljudi koji žive uz rijeku specifični i sasvim drugačiji. Jer, voda, čini se, ima moć formiranja karaktera. Ona oblikuje ljude na sasvim poseban način. Svjesni su toga i Orubičani, njih 70-ak okupljenih u Klub mladih, koji godinama nastoje Savi vratiti mjesto koje joj u životu Orubice, s pravom pripada. Prepoznali su to i „krivci“ za nacionalni projekt „Lijepa naša Sava“ koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti zaštite rijeke , kao i  oživljavanje njenih turističkih i gospodarskih potencijala na temeljima održivosti. Nakon niza uspješno realiziranih aktivnosti na kreiranju mjesnih kulturnih, društvenih i sportskih sadržaja, mladi Orubičani su spremni  na „mega“ akciju-projekt mjesne plaže.

Očuvanje običaja i načina života svojstvenog tradicijskom posavskom mjestu ,aktivno volontiranje u svim sferama mjesnog društvenoga života, uz preuzimanje odgovornosti pronalaženja rješenja za izazove koji se tiču cjelokupne zajednice, članove Kluba mladih Orubica pripremio je za novi izazov.Jer, iako Sava možda nema više rječno-plovno gospodarski značaj kao nekada u dobra stara vremena, rijeku i sve njene potencijale, itekako valja iskoristiti. Riječ je o građanskoj akciji koja će se koncentrirati  na kupalište, a plan je u dužini od 25 metara urediti  prostor za sunčanje i šetincu, izgraditi pristupno stepenište i ponton, postaviti klupe pored odbojkaškoga igrališta, te posaditi ukrasno bilje.

orubica

Na inicijativu nekolicine mladih entuzijasta, na tu je temu održan radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave, ne bi li se lakše pronašla rješenja potreba i problema.Osim službenog sastanka koji je okupio ljude iz struke  (građevinare, arhitekte, geodete, ali i lokalne stolare), održan je i  informativni sastanak s mještanima koji je rezultirao zajedničkim zaključkom o potrebi aktivnoga pristupanja rješavanju problema prostora uz rijeku Savu i važnosti  njegovog uređenja s ciljem poboljšanja kvalitete života, ali i razine svijesti o prednostima života uz rijeku. Ovih je dana predstavnicima Hrvatskih voda poslan i službeni, kvalitetno urađen projekt za koji je posebno zaslužna predsjednica Udruge, Martina Rizvić, dok se za stručni dio pobrinuo arhitekt Igor Čutek.

Ako je entuzijazam, lokalpatriotizam, ali i sjajnu  ideju koja, dugoročno, otvara niz novih turističko-gospodarskih potencijala za mjesto, ikada trebalo nagraditi, onda je to, zasigurno sada. Nadajmo se stoga kako će Hrvatske vode prepoznati značaj ideje i projekta, a mladi i stari Orubičani, možda već i do kraja ljeta, „ugaziti“ u Savu s vlastite plaže. Obzirom kako  Novogradiščani ni ove godine neće imati priliku „brčkati“ u vlastitom bazenu, mogli bi i oni skoknuti do lijeve obale Save i jedinstvene orubičke plaže.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn