9.SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM U ORAHOVICI -Slavonija, Baranja i Srijem i u idućoj financijskoj perspektivi prioritet Vlade

Datum objave: 07. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

ORAHOVICA – Nakon što je u mjesecu travnju sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem “ugostila” Nova Gradiška, domaćinstvo prve jesenske pripalo je, početkom rujna, Orahovici. Uz prvog čovjeka Vlade, premijera Andreja Plenkovića, brojne ministre i čelnike jedinica lokalne uprave i samouprave regije, sjednici su, kao predstavnici Brodsko posavske županije, nazočili i župan Danijel Marušić i gradonačelnik Nove Gradiške, saborski zastupnik Vinko Grgić.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, jedinstvena “priča” čiji je cilj privlačenje ulaganja u slavonske županije, podizanje stope zaposlenosti, ulaganje u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge te veću kvalitetu života provodi se zadovoljavajućom dinamikom i šalje jako dobre signale na terenu. Zaključak je to 9.sjednice Savjeta, prve jesenske, koja je, pod predsjedanjem prvog čovjeka Vlade, premijera Andreja Plenkovića, početkom mjeseca rujna, održana u Orahovici.

” Od početka mandata, 18. listopada 2016. do 23. kolovoza 2019., od ukupno 18,75 miljarda kuna koje imamo na raspolaganju, do sada smo ugovorili 11 što je skoro 57 posto ugovorene alokacije. Osim što predstavlja zajednički političko-procesni okvir za bolji dijalog, bolju realizaciju konkretnih projekata i bolje razumijevanje prioriteta, projekt Slavonija, Baranja i Srijem značajno doprinosi i demografskoj revitalizaciji Slavonije, a očiti je napredak vidljiv i od posljednje sjednice Savjeta održane u Novoj Gradiški. Također, vrlo je važna i činjenica da smo do sada isplatili već 4 milijarde kuna kuna, što iznosi 25 posto od ukupne alokacije. Nisu to brojevi koji stoje negdje u zraku i tek trebaju doći, nego je dio tih sredstava već isplaćen, a od prvog sklopljenoga razvojnoga sporazuma u do danas,vrijednost razvojnih projekata, od početnih 700 milijuna kuna, uvećana je na više od jedne milijarde.” u uvodnom je izlaganju istaknuo premijer, naglasivši i kako je, osim podizanja kvalitete života, projektom poslana i politička poruka, jer, Slavonija, Baranja i Srijem i u idućoj će financijskoj perspektivi, biti prioritet Vlade.

Uz premijera, brojne ministre i predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kao predstavnici Brodsko posavske županije, nazočili su i župan Danijel Marušić i gradonačelnik Nove Gradiške, saborski zastupnik Vinko Grgić. Radni sastanak u Orahovici župan Marušić je iskoristio kako bi predstavnike Vlade i kolege upoznao s projektima koje u okviru “priče o razvoju Slavonije, Baranje i Srijema” provodi Brodsko posavska županija, prije svega, projektom “Kraći put do zdravlja” Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu vrijedan 39,8 milijuna kuna, kao i intenziviranjem radova na izgradnji Luke Brod i zgrade Muzeja Brodskog Posavlja. Govoreći o razvoju infrastrukture, župan Marušić je istaknuo i kako vrlo dobro napreduje projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Šaguljama za koji je nedavno raspisan natječaj za izradu studije projektne dokumentacije za potrebe izgradnje cjelovitog sustava kojim će se koristiti Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i dijelom Sisačko-moslavačka županija.

Gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Grgića, zanimalo je što je s najavljenim proširenjem provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova koji, uključujući Novu Gradišku, obuhvaća osam malih gradova.” Osam gradova je krenulo u program socijalne ,fizičke i gospodarske regeneracije. Riječ je o projektu kojemu smo posvetili jako puno vremena, suradnje i kontakata s Ministarstvom regionalnog razvoja. Ovo je dobar primjer gdje je ta dinamika savršeno funkcionirala, a sada malo zastaje.Obzirom da smo potpisali sporazum o mogućem proširenju i da je utvrđena dinamika govorila o tome da ćemo do kraja godine ili u zadnjem kvartalu u konačnici potpisati ugovore zanima me što ministar misli o tome, u kojoj smo situaciji i što možemo očekivati – upitao je Vinko Grgić ministra Marka Pavića koji je obećao kako će Ministarstvo i Vlada raditi na što prijoj realizaciji projekta, kao i da su za novo financijsko razdoblje određena područja za koja će se izraditi projekti i planovi koji će obuhvatiti više od 30 jedinica lokalne samouprave.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: vlada.gov.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn