9. MEĐUNARODNI FESTIVAL HARMONIKE U SLAVONSKOM BRODU – Događaj za glazbene sladokusce

Datum objave: 14. 3. 2019. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – Devetu godinu Slavonski Brod će, od četvrtka, 14.do nedjelje 17.ožujka, biti harmonikaški centar svijeta. Vrijeme je za Međunarodni festival harmonike “Bela plemeniti Panthy”, jedinstveni kulturno-natjecateljski događaj pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Županije Brodsko posavske i Grada Slavonskog Broda. Uz natjecateljski dio, sjajne solističke, komorne i orkestralne nastupe, ovogodišnji središnji dio festivala, svečani koncert otvorenja, posjetiteljima će ponuditi Mjuzikle 80-tih, Broadway-West End, pripremljene u koprodukciji s Institutom za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva

Prije njih, harmonika je bila instrument namijenjen isključivo narodnoj glazbi. Svi oni glazbeno „vudreni“, ako su željeli biti „kul“ ili uhvatiti najljepšu djevojku u gradu, birali su neki drugi instrument. A, onda je odjednom, preko noći, zahvaljujući višestrukim svjetskim prvacima, članovima slavonskobrodskog orkestra Bela plemeniti Panthy, harmonika postala in, instrument koji se odabire slobodnom voljom.Uspjesi, potvrđena kvaliteta, te prije svega, oduševljena publika, ekipi glazbenika dali su vjetar u leđa, pa su odlučili i svima ostalima pokazati što harmonika sve može.

Tako je nastala ideja o organizaciji Međunarodnog festivala harmonike, jedinstvene kulturno-natjecateljske manifestacije koja će ovaj vikend, od četvrtka 14. do nedjelje, 17.ožujka, doživjeti svoje deveto izdanje i u Slavonskom Brodu okupiti svjetsku harmonikašku kremu. Priča pod vodstvom umjetničke direktorice Sanje Nuhanović, ravnateljice Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Brodsko posavske županije i Grada Slavonskog Broda, uz natjecateljski će dio, nestrpljivoj publici ponuditi i novi glazbeni biser pripremljen u koprodukciji s Institutom za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva.

Nakon Abbine Mama mie, queenovskog izazova pod nazivom We will rock you, pa prošlogodišnjeg Flashdancea, red je stigao na Mjuzikle 80-tih, Broadway-West End,u kojima ćete moći uživati u petak, 15.ožujka u 18 sati. U programima ovogodišnjeg devetog harmonikaškog festivala nastupit će više od stotinu glazbenika iz pet zemalja-Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Poljske, solisti, komorni sastavi i orkestri od kojih će se najbolji, nakon natjecateljskog dijela i proglašenja pobjednika, publici predstaviti i gala koncertom u subotu, 16.ožujka. Za posljednji dan festivala, u nedjelju, 17.ožujka, organizatori planiraju tematski okrugli stol i prigodan turistički program za sve sudionike.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn