8. FORUM POLJSKIH I HRVATSKIH REGIJA – Platforma za razmjenu iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija

Datum objave: 12. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA/SLAVONSKI BROD – U organizaciji udruženja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija u gradu Zielona Gora u Poljskoj od 12. do 14. rujna održava se 8. Forum poljskih i hrvatskih regija. Susret predstavlja svojevrsnu platformu za razmjenu iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija do 2030.godine na kojem će se raspravljati o inovacijama u gospodarstvu, digitalizaciji javne uprave i javno-privatnom partnerstvu. Uz brojne kolege, čelne ljude jedinica lokalne i regionalne samouprave, na Forumu sudjeluju i župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Nakon 7. održanog prošle godine na domaćem terenu, u Poreču, u poljskom gradu Zielona Gora u tijeku je 8. poljskih i hrvatskih regija. Riječ je o susretu čiji je cilj razmjena iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija u organizaciji Saveza vojvodstava Republike Poljske, Hrvatske zajednice županija, Ureda maršala Lubuškog vojvodstva te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Poljskoj, pod počasnim pokroviteljstvima predsjednika obiju država-Andrzeja Dude i Kolinde Grabar Kitarović, uz podršku Hrvatskog sabora, te Ministarstva poljoprivrede i regionalnog razvoja i fondova EU RH.

Tematske odrednice ovogodišnjeg Foruma nastavljaju se na zaključke prethodnog i odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo. Teme su to o kojima će, uz poljske kolege, raspravljati i čelni ljudi jedinica lokalne i regionalne samouprave RH-predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan šibensko-kninski Goran Pauk, Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, Darko Koren, prvi čovjek Koprivničko-križevačke županije, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, Požeško-slavonske -Alojz Tomašević, te zamjenici župana Osječko-baranjske, Međimurske, Istarske, Varaždinske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije.

Na 8.Forumu poljskih i hrvatskih regija “boje” Brodsko posavske županije “brani” župan Danijel Marušić, sudionik panela o Javno-privatnom partnerstvu. Suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija počela je 2011. godine kada je Jacek Protas, tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija na razgovor o kreiranju zajedničkih politika. Potreba za učenjem na primjerima dobre prakse, u čemu se Republika Poljska isprofilirala kao prirodan uzor, još je više istaknuta 2013. godine, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn