7.SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVA GRADIŠKA – Sjednicu obilježio sadržajan aktualni sat

Datum objave: 06. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Uz rasprave o radu i financijskom poslovanju gradskih ustanova, zajednica i društava, donešenu Odluku o kupnji poslovnog prostora zgrade “stare Name” za potrebe Gradske knjižnice, suglasnost tvrtkama Industrijski park NG i Centar kompetencija za napredno inženjerstvo za osnivanje prava građenja Zelenog industrijskog parka i Tehnološkog investicijskog centra, kao i prihvaćanje prijedloga o ukidanju Mjesnih odbora, 7.sjednicu Gradskog vijeća,održanu pod predsjedanjem Dinke Matijević, obilježio je i iznimno sadržajan aktualac.

Aktualni sat 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška održane od predsjedanjem Dinke Matijević, gradski su vijećnici, uobičajeno, iskoristili za postavljanje pitanja s temom funkcioniranja Grada, njegovih službi i svakodnevnog života Novogradiščana. Sjednicu je ,opaskom o potrebi za konzistentnošću pozivanja i uvrštavanja točaka u dnevni red, “otvorio” HDZ-ov Davorin Slišurić, nakon prijedloga vijećnika Nezavisne liste Vinka Grgića, Vlatka Greinera, o naknadnom uvrštavanju Prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za osnivanje založnog prava tj. hipoteke na nekretnini u vlasništvu Grada vezane uz Industrijski park, s dugoročnim ciljem realizacije kredita. Greinera je, osim toga, zanimalo i hoće li Grad obilježiti skorašnju, 27.godišnjicu vojno redarstvene operacije „Bljesak”, u kojoj je fazi izgradnja novog dječjeg vrtića kao i zašto je cijena postojećeg povećana za 100 kuna.

Što se tiče “Bljeska”, saznalo se iz odgovora gradonačelnika, Grad će i ove godine, 30.travnja, organizirati, sada već tradicionalno, natjecanje u kuhanju čorbanca nakon čega će, na središnjem gradskom trgu, u večernjim satima biti upriličen i koncert Slavonskih lola. Slijedom novih zapošljavanja ali i porasta djece, Grad je za potrebe izgradnje novog dječjeg vrtića kupio parcelu u Zvonimirovoj ulici, a zapošljavanja su i razlog povećanja cijene vrtića s 500 na 600 kuna. Iako je riječ o dodatnih 100 kuna opterećenja za roditelje, ove su ustanove, odgovorio je gradonačelnik Grgić, konačno dobile i neophodno potrebne stručne oosbe poput psihologa, pedagoga, zdravstvenog voditelja, pet asistenata u nastavi na pola radnog vremena, kao i šest odgojiteljica koje su, nakon ugovora na određeno, zaposlene na neodređeno vrijeme. Sve to govori kako Grad, itekako, vodi računa o ovoj populaciji, čemu u prilog govori i činjenica kako je, u odnosu na 2017. , za Dječji vrtić izdvojeno gotovo dva milijuna kuna više. “Sve smo to napravili, no na kraju, “matematika” je pokazala da smo, ipak, morali ići s povećanjem cijena. Naravno da tu ne spominjem i rast cijena energenata koji će svakako utjecati na ovu činjenicu i gdje će Grad, vjerojatno morati iznaći nova sredstva za pokrivanje tog dijela”, zaključio je gradonačelnik.

Nakon prijedloga da se, slijedom dugogodišnje suradnje s prijateljskim njemačkim gradom Herzogenaurachom, kao i brojne donacije pristigle iz ovog grada, jedna od ulica ili trgova nazove njegovim imenom, HDZ-ov vijećnik Davorin Slišurić postavio je pitanje o nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji devet braniteljskih i stradalničkih udruga, korištenju prostora u Domu hrvatskih branitelja i cijeni njegovog najma. ” Na petoj sjednici Gradskog vijeća na moje postavljeno pitanje vezano uz ćiriličnu ploču rekli ste da molite HDZ da vas ne svađa s hrvatskim braniteljima. Sada vas pitam radi li HDZ to ponovno i svađa li vas s devet braniteljskih udruga, u odnosu na tek jednu koja je zadovoljna s gradskom vlašću ili riječ o nečemu drugom?” upitao je gradonačelnika Slišurić.

“Što se tiče branitelja, udruga i Domovinskog rata naš je stav jednoznačan. Moja uprava su ili branitelji ili djeca branitelja i tu je sve jasno. Kada govorimo o udrugama, od nekadašnjih 14, trenutno ih je nešto manje, ali za njihove je programe i aktivnosti, od kako smo na čelu Grada, utrošeno oko 100 posto više sredstava. Nakon što smo uvidjeli kako najmnogobrojnija od udruga, 3. i 5. gardijska, nisu imale vlastiti prostor, raspisali smo natječaj koji je bio javan, transparentan i svi su na njega mogli javiti, ali kako to nisu učinili, prostor u Domu hrvatskih branitelja je dodijeljen njima, po cijeni najma od 304 kune plus PDV. Sve je transparentno i svi su za ovo znali. Na katu imamo nekoliko prostorija gdje nam je arhiva, ukoliko riješimo problem s tim prostorom, riješit ćemo i sve sporne detalje s ostalim udrugama. Ni s kim se ne svađamo i nema govora o ikakvoj osveti. Sve udruge i nadalje, temeljem programa, mogu računati na sredstva gradskog Proračuna, a reći ću i kako je, kada sam bio predsjednik SDP-a, moja odluka bila da se stranka iseli iz spomenutog prostora kako bi se ustupio hrvatskim braniteljima”, odgovorio je Grgić.

SDP-ovu Ljepšu Rakas Vujčić zanimalo je do kud se došlo s rješavanjem problema, itekako, potrebne dežurne gradske ljekarne, ali i ima li čelništvo Grada projekciju koliko će porezne obveznike koštati renoviranje zgrade bivše robne kuće, obzirom na donesenu odluku o dokupljivanju jednog njenog dijela.” Hoće li se kupovina realizirati iz 2,5 milijuna kuna predviđenih u Proračunu ili se ide na rebalans? Bojim se da je riječ o velikim iznosima, a vrijeme koje nam ide nije obećavajuće, zbog čega bi i sve veći broj naših sugrađana mogao dolaziti po socijalnu pomoć, pa je pitanje hoćemo li sve to moći isfinancirati?”, zanimalo je SDP-ovu vijećnicu.

“U prostoru stare robne kuće bi trebala biti i dječja i knjižnica za odrasle, a za rješavanje ovog pitanja je osnovano Povjerenstvo. S obzirom da smo kupili prostor, a za kupnju nekretnina u Proračunu smo imali milijun kuna, jedan smo dio iskoristili za kupnju parcele za gradnju dječjeg vrtića, a ostatak sredstava namijenili prostoru u “Staroj Nami”, zbog čega ćemo, u jednom trenutku, eventualno, morati „rebalansirati” za 15 do 20 posto sredstava. Uglavnom, raspisan je natječaj, odabran izvođač i očekujemo početak radova”, odgovorio je prvi čovjek Grada. Slijedom pitanja nezaivsne s liste Vinka Grgića, Marije Bradašić Mikolčević Novogradiščani su saznali kako će, na raodst najmlađih, ovog ljeta uslijedti osvježenje dječjeg igrališta na Cvjetnom trgu, ali i da će mališani Kikićevog naselja iduće godine dobiti igralište vrijedno 200 tisuća kuna. U preostalom dijelu aktualca Sara Šefer predložila je razmatranje opcije uvođenja javnog prijevoza za zaposlene u Industrijskom parku, Marijana Škara Ivković podsjetila na nedavno održanu konferenciju Investitoring, a vijećnik Zoran Gazibarić upitao kada se planira završiti kanalizacija u Ljupini, ali i kada će početi izgradnja dječjeg igrališta u ovom prigradskom naselju. Nakon iznošenja stava Kluba vijećnika prema kojem se nije trebalo ići s dizanjem cijena vrtića, vjerujući kako je potrebno održati razinu socijalne osjetljivosti u gradu, HDZ-ovog Tomislava Bećirevića zanimale su kompetencije certifikatorske kuće koja je nedavno Gradu izdala certifikat HRN ISO 37001 za uvođenje sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja i upravljanja rizicima podmićivanja, a aktualac je, prijedlogom da se Grad, slijedom nadolazećeg vala poskupljenja cijena energenata, što više angažira kako bi i građanima, dao mogućnost izgradnje solarnih kolektora, zaključio SDP-ov Franjo Kikić. Uz rasprave o radu i financijskom poslovanju gradskih ustanova, zajednica i društava, donešenu Odluku o kupnji poslovnog prostora zgrade “stare Name” za potrebe Gradske knjižnice, do kraja sjednice gradski su vijećnici tvrtkama Industrijski park Nova Gradiška i Centar kompetencija za napredno inženjerstvo dali suglasnost za osnivanje prava građenja Zelenog industrijskog parka i Tehnološkog investicijskog centra, te prihvatili prijedlog gradonačelnika i predložene izmjene Statuta Grada, o ukidanju Mjesnih odbora, čime bi se, dugoročno, uštedjelo i do 300 tisuća kuna.

TEKST: S. Tarbuk                 FOTO: D. P. (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn