7. LET S GAVRANOM – Ljepota i veličina jednostavnosti

Datum objave: 18. 12. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Da je i dalje, unatoč globalnoj popularnosti i impresivnim brojkama, jednako neposredan, jednako svoj i njihov, Novogradiščanima je na književno-kazališnom festivalu njegovom liku i djelu u čast još jednom dokazao posebno drag zavičajnik. U društvu čitatelja i sugrađana, supruge glumice Mladene i književne kritičarke i urednice Andree Divić, na 7.”Letu s Gavranom” poletio je i Miro, jedan od najpoznatijih dramatičara i romanopisaca svog vremena

Godinu čitanja, u kojoj je proslavio 60. rođendan i 20. obljetnicu od objavljivanja “Judite”, životno mu važne knjige prevedene i objavljene diljem svijeta u 12 izdanja, zasluženo ponio nagradu za životno djelo na 27.Danima Ivana i Josipa Kozarca i postao predsjednikom Matice hrvatske, Novogradiščanima posebno drag zavičajnik, jedan od najpoznatijih dramatičara i romanopisaca svog vremena “zaključio” je u društvu čitatelja i sugrađana, potvrđujući kako je, unatoč globalnoj popularnosti i impresivnim brojkama i dalje jednako neposredan, jednako svoj i njihov.

Na 7.”Let s Gavranom”, jedinstveni književno-kazališni festival njegovom liku i djelu u čast, zajedno sa suprugom glumicom i redateljicom Mladenom i književnom kritičarkom i urednicom Andreom Divić, poletio je i Miro, podsjećajući nas još jednom na univerzalnost svojih djela ali i kako je “onaj koji čita sretniji i mudriji od onog koji ne čita”.

Skromniji nego prethodnih godina, organiziran kao jednodnevno događanje Gradske knjižnice Nova Gradiška pod pokroviteljstvom Grada i Brodsko-posavske županije, sedmo izdanje “Leta s Gavranom”, nakon predstavljanja Zbornika literarnih radova učenika srednjih škola Brodsko-posavske županije nagrađenih na natječaju “Let s Gavranom 2018.”, poklonicima Mirinog jedinstvenog rukopisa ponudio je ipredstavljanje dvije posebno mu važne knjige- “Odabrane drame Mire Gavrana 2001.-2021.” i 13.izdanje Judite, objavljeno i više nego simbolično u godini kada obilježavamo i 5 stoljeća od objavljivanja istoimenog djela oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Bila je to prilika da kroz ugodan i neformalan razgovor, kakav je baš svaki s Mirom, uz sjajnu moderaciju Andree Divić, mlade i sve traženije književne urednice, također Novogradiščanke, zagrebemo u “male tajne velikog majstora pisanja” i njegovu, kako reče mudar netko stilski “jednostavnu kompliciranost”, otkrijemo sličnosti i razlike među dvjema Juditama, vrijednost i svevremenost Biblijskih ali i tekstova kanonskih autora hrvatske književnosti, te se, još jednom uvjerimo kako je, bez obzira na jezik, dobar pisac dobar pisac. U prilog tome zasigurno govore i prijevodi Mirinih djela na 40 jezika, više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu, brojka od 4 milijuna gledatelja diljem svijeta kao i više od 400 kazališnih premijera. Na ponos Novogradiščana i poklonika književnosti i teatra diljem svijeta.

TEKST: Simonida Tarbuk           FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn