6. SASTANAK VLADE RH I ŽUPANA – „Razvijen je intenzivan dijalog s lokalnom i regionalnom samoupravom“

Datum objave: 17. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zadarska županija bila je domaćin šestog sastanka Vlade Republike Hrvatske i župana čije su glavne teme bile reforma sustava javne uprave i provedba Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. Zajednički zaključak svih sudionika sastanka je kako je razvijen intenzivan dijalog s lokalnom i regionalnom samoupravom.

Uoči donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave kojim se poslovi državne uprave povjeravaju županijama, radni sastanak Vlade RH i župana održan u domaćinstvu Zadarske županije, bio je prigoda da ministar Lovro Kuščević županima predstavi reformu sustava javne uprave, jer, „ sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi, građanima trebaju biti osigurane efikasnije usluge.

“ Upravo stoga riječ je o pomno planiranoj mjeri sadržanoj u nizu strateških dokumenata Vlade RH, kojom izvan županijske nadležnosti ostaju inspekcijski poslovi te nadzor zakonitosti općih akata predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave. S provedbom Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, sudionike sastanka upoznala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, podsjećajući kako je Ministarstvo kroz interdisciplinarnu suradnju s drugim ministarstvima i organizacijama civilnog društva, slijedom nekoliko nedavnih slučajeva nasilja, a na inicijativu aktivistica okupljenih oko naziva „Spasi me“ , izradilo prijedlog novog protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Mjere ministarstva, moglo se čuti na sastanku, odnose se na prevenciju nasilja, zaštitu žrtve, skloništa te osposobljavanje za drugi život. S novim paketom turističkih zakona i pripremama za nadolazeću sezonu, sudionike sastanka upoznao je ministar turizma Gari Cappelli, ističući, pri tom, važnost uloženih sredstava za potporu u zračnom prometu i nautički turizam. O pozitivnim promjenama u regionalnom razvoju koje se ogledaju u nekoliko aspekata, na sastanku je progovorio premijer Andrej Plenković, ističući, na prvom mjestu, razvijen intenzivni dijalog i partnerstvo s lokalnom i regionalnom samoupravom, a onda i funkcionalnu decentralizaciju, koja, ojačana zakonskim propisima, omogućava bolju apsorpciju europskih sredstava.

„ Zahvaljujući međusobnoj podršci u apliciranju na projekte EU, Hrvatska je u ovom trenutku na gotovo 70 posto ugovorenih sredstava iz aktualne financijske omotnice“, naglasio je premijer. O evidentnim pozitivnim promjenama u regionalnom razvoju pozitivno se izrazio i Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko kninski, Goran Pauk, ističući pri tom važnost redovitih sastanaka lokalne i regionalne razine vlasti s nacionalnim, kao i činjenicu kako je, upravo zahvaljujući inputima s terena, učinjeno nekoliko velikih koraka.“Stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju europskih sredstava.Članove Vlade upoznali smo s našim strateškim prioritetima iz područja obraazovanja, zdravstva, pravosuđa, investcija, demografije, poljoprivrede, turizma, kulture, te rada i mirovinskog sustava“, rezimirao je rezultate sastanka prvi župan među županima, Goran Pauk.

TEKST: S. T   FOTO:hrvzz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn