6. POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU – Ljepota i raskoš Slavonije

Datum objave: 18. 1. 2020. | Kategorija: Susreti

DRAGALIĆ – U čast tradiciji, na ponos sela i Slavonije, članovi KUD-a Dragalić, uz potporu Općine, šestu su godinu za redom organizirali Pokladno jahanje. Jedinstveni graničarski običaj iz vremena Vojne krajine, okupio je 40-ak jahača iz Brodsko posavske i Požeško slavonske županije i još se jednom potvrdio kao potencijalni turistički adut.

Svjesni vrijednosti i značaja tradicije u kulturološkom, ali i turističkom smislu, članovi KUD-a Dragalić, šestu su godinu za redom, uz financijsku i logističku podršku Općine, uspješno organizirali Pokladno jahanje. Riječ je o manifestaciji koja od zaborava nastoji sačuvati stari narodni običaj iz vremena Vojne krajine, kada su tadašnji graničari, u pokladno vrijeme, svečano odjeveni, na konjima, išli u obilazak pajdaša na graničnim postajama, noseći im jelo i piće.

Priča je to i o bogatoj slavonskoj baštini i ljubavi prema konjima, koju je ove godine prepoznalo 40-ak, uglavnom mlađih jahača, pristiglih iz Brodsko posavske i Požeško slavonske županije, spremnih pokazati ljepotu i gracioznost konja i nošnje narodne. Nakon pozdrava i blagoslova, uz pismu šokačku, paradno ruho, “ušminkane” konje i rakiju na putu, sudionici manifestacije ponosno su projahali selom, zastajkujući na “dogovorenim punktovima” na čašicu razgovora i ugodnog druženja.

Jer, uz revitalizaciju konjogojstva i promociju tradicije, upravo je to glavni cilj ovakvih manifestacija. Potvrdio je to, u ime domaćina, čelni čovjek Općine Dragalić, načelnik Zvonimir Karlik, zadovoljan što manifestacija iz godine u godinu, podiže ljestvicu kvalitete. ” Uz entuzijazam organizatora, članova mjesnog KUD-a, ovo je priča u kojoj, s puno ljubavi, sudjeluje cijeli Dragalić. I mladi i stari, jer svjesni smo važnosti čuvanja tradicije, ali i mogućnosti koje u tom smislu, pruža turizam. Ugodni i topli domaćini, bogata slavonska trpeza, raskoš konja-aduti su to s kojima dočekujemo goste i prijatelje.”, upoznaje načelnik Karlik.

Podršku Dragalićanima, te, prije svega, čuvanju običaja narodnih, osobnim je dolaskom pružio i saborski zastupnik Davor Vlaović, čestitajući domaćinima na uspješnoj organizaciji i dobrom primjeru mladim generacijama. “Manifestacije poput ovih prilika su za pohvaliti se lijepim grlima, oživjeti tradiciju, ali i dobar motiv za bavljenje poljoprivredom i konjogojstvom. Osim toga, riječ je o događaju koji okupi cijelo selo i na vidjelo iznese svu ljepotu Slavonije i njenih običaja, što je, zapravo i njegova najveća vrijednost.”, istaknuo je Davor Vlaović.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn