50. OBLJETNICA HGSS STANICA POŽEGA – “Spašavanje ljudskih života naša je snaga, naš stil života”

Datum objave: 01. 6. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Svečanom akademijom uz dodjelu priznanja ustanovama i pojedincima održanoj u prostorima Županijske komore te službenim otvorenjem novouređenih prostora HGSS Stanica Požega proslavila je danas 50. godišnjicu rada.

U nazočnosti brojnih članova Hrvatske gorske službe spašavanja iz drugih gradova te gostiju, Uz prisjećanje na pola stoljeća bogatu povijest s ciljevima i aktivnostima HGSS Požega brojne članove Hrvatske gorske službe spašavanja iz drugih gradova te druge goste upoznao je pročelnik HGSS stanice Požega Josip Kraker. HGSS Stanica Požega s radom je započela krajem 1969. godine. Nakon 32 godine uspješnog rada stanice Požega pod vodstvom dr. Tomislava Sableka, 2001. godine vodstvo stanice preuzima dr. Dario Švajda. Počinje se intenzivnije raditi na kadrovskom jačanju, a zakon o HGSS-u iz 2006. godine omogućuje novi zamah koji je rezultirao sklapanjem sporazuma s lokalnom samoupravom, prvenstveno na području Požeško – slavonske županije, s gradom Požegom u prvih nekoliko godina, a kasnije i s Pakracom i Lipikom, te općinama Kaptol, Velika, Brestovac i Jakšić.

“Stanica danas broji 30 članova od kojih svi imaju položene tečajeve prve pomoći, 21 član osposobljen je za spašavanje u ljetnim i zimskim uvjetima, 5 članova osposobljeno je za spašavanje iz Speleo objekata, 16 članova posjeduje međunarodnu licencu za spašavanje na divljim vodama i poplavama, 6 članova posjeduje ITLS licence, 3 člana su osposobljena za digitalne kartografe dok je jedan od njih s licencom Voditelj potraga, 1 član educiran je za pilota bespilotnih letjelica, 1 član je instruktor pri medicinskoj komisiji HGSS-a, 1 psa sa službenom licencom potražnog psa, 1 mladog psa koji se sada educira, a budući da smo jedina slavonska Stanica moramo spomenuti i naša 2 letača spašavatelja,” rekao je Kraker. HGSS stanica Požega iz godine u godinu bilježi porast aktivnosti – akcija spašavanja, potraga za nestalim osobama, preventivnim aktivnostima – dežurstvima na planinarskim, biciklističkim i ostalim aktivnostima na teško pristupačnim područjima, a sudjeluje i u međunarodnom projektu CIPRAS.

“Riječ je o prekograničnom EU projektu kojim se provodi dvogodišnji intenzivni program razvoja kompetencija, znanja i vještina na području traganja i spašavanja u neurbanim prostorima na području Republike Hrvatske i Republike Srbije (HGSS i GSSS). Projekt CIPRAS sa 75 posto ukupnih troškova provedbe financira Europska komisija iz ECHO Fonda za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu EU. Opći je cilj CIPRAS projekta podignuti pripravnost volonterskih organizacija koje će doprinijeti civilnoj zaštiti tijekom prirodnih, odnosno ekoloških katastrofa,” dodao je Kraker.

HGSS je pokrenuo i dugoročan program ”Kartografija” te u desetogodišnjem razdoblju namjerava obraditi i tematskim zemljovidima i vodičima prezentirati turističke i športsko-rekreativne najznačajnije prirodne predjele RH. Svaka staza ucrtana na HGSS-ovim zemljovidima je fizički prijeđena i zabilježena GPS uređajem te obrađena u GIS aplikaciji, što daje najveću pouzdanost podacima na zemljovidu. HGSS stanica Požega kao nositelj projekta, u suradnji sa stanicom Orahovica, izradila je zemljovid Papuka u vrijednosti 237.750,00 kn. U posljednje dvije godine značajni napori uloženi su u rješavanje problema infrastrukture požeške Stanice, posebice kada je riječ o radnim prostorima. Nakon dvije godine rada i ulaganja danas su predstavljeni i novouređeni prostori u Ulici Hrvatskih branitelja u Požegi.

“Početkom 2016. godine Državna uprave za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo državne imovine ponudili su HGSS stanici Požega prostor u objektu vojarne 123. brigade Hrvatske vojske u koji bi se smjestila i stanica DUZS-a, Centar 112. HGSS je prihvatio ponudu za korištenje prostora od 278 m2 s pripadajućim vanjskim prostorom za smještaj vozila i čamca. Krajem 2016. godine započeli smo s izradom projektne dokumentacije za uređenje i prenamjenu prostora,s financijskim planom uređenja u iznosu od 800 tisuća kuna, a početkom 2017. godine i s uređenjem. U prvoj fazi radila se sanacija krovišta kako bi se spriječilo daljnje propadanje objekta, a potom se krenulo u prilagodbu objekta našim potrebama te ulaganjima u istu. Postavljena je nova instalacija struje, vode, plina, uređeni su unutarnji zidovi, postavljen je nadbeton, vanjska i unutarnja stolarija, keramika i dr. Zahvaljujući velikim naporima brojnih naših članova te značajnoj financijskoj pomoći HGSS-a u iznosu od 570 tisuća kuna, te financijskoj pomoći gradova Požege, Pakraca,Kutjeva i općina Velika, Kaptol i Brestovac danas imamo svoj novi dom, koji ćete uskoro imati priliku i vidjeti, a koji je prilagođen za sve potrebe rada i djelovanja. Po završetku opremanja ovoga novog prostora, želja nam je urediti prostoru u našoj Ispostavi u Pakracu.I što reći za kraj? Nastavljamo s privlačenjem novih, mladih članova, jačanjem voznog parka, nabavkom nove i suvremene opreme, te jačanjem infrastrukture na području djelovanja naše ispostave u Pakracu i Lipiku. S ponosom možemo reći da smo se dragovoljno obvezali da ćemo sve svoje vrijeme besplatno posvetiti spašavanju ljudskih života, bilo to na najstrmijoj planinskoj litici, u snježnom vihoru ili usred ljetne žege, na terenu toliko teško prohodnom da ga samo najvještiji mogu savladati, ili pak u nekoj spilji duboko ispod zemlje ili mora. Spašavanje ljudskih života naša je snaga, naš stil života,” rekao je pročelnik.

Na pola stoljeća uspješnog rada požeškim HGSS-ovcima prigodnim riječima čestitali su pročelnik HGSS-a Josip Granić, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović te požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a rođendanskom slavlju pridružili su se i drugi gosti – zamjenik načelnika Općine Kaptol Josip Soudek, zamjenik načelnika Općine Velika Ivica Potočanac, pročelnici i pripadnici stanica, predstavnici gospodarskog i kulturnog života grada Požege i županije, vojske i policije te članovi udruga.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn