5.SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA NOVE GRADIŠKE – Toliko puno pitanja i tema, a tako malo vremena

Datum objave: 05. 11. 2016. | Kategorija: Društvo

gv

NOVA GRADIŠKA – Slijedeći nacionalne saborske trendove, aktualna ekipa odabranih novogradiških narodnih tribuna, čini se, kvalitetnija je no ikada ranije. Imamo i pravnika i liječnika ( doduše, njih je ionako među politčarima, i to ne samo kod nas, najviše) i profesora i ekonomista i inženjera. Da li zbog toga što u ovom sazivu, tehnički, baš ništa nije kao prije,  ili činjenice kako su, mada godina samo što nije završila, odradili tek petu sjednicu, ili nećeg trećeg, manje je bitno. Važno je kako gradski vijećnici „na posao“ dolaze pozitivno nabrijani i dobro pripremljeni, upoznati s problematikom o kojoj raspravljaju, spremni i na žestoke tonove, sve u cilju dobrobiti grada. A, posla ima preko glave i nije baš da nam je dobro.

Ono što je dobro, i što svakako treba spomenuti kako iz sjednice u sjednicu, dignitet najvišem predstavničkom tijelu građana grada Nova Gradiška, ( koji je, budimo iskreni, jedno vrijeme, bio ozbiljno poljuljan) gospodski staloženim, odmjerenim i profesionalnim vođenjem, vraća dr.Zoran Jukić. Pa, hajmo redom. Od aktualnog sata, koji opet nije bio sat, nego sat i pol, ali koji je, iako u manje disonantnim tonovima nego li neki raniji, donio i nekolicinu škaljivih pitanja, otvarajući tako i pokoji, dugoročno, potencijalno opasniji problem. Baš kao što bi za grad i aktualnog gradonačelnika, mogao postati i DING, breme i nekolicine prethodnika mu, za čiju se sudbinu i stanje zanimao HDZ-ov Davornin Slišurić. Iz odgovora gradonačelnika mogli smo saznati kako stvari baš i nisu u nekim dobrim bojama, ali i kako se trenutno provode analize poslovanja koje bi se, uskoro, mogle naći i pred gradskim vijećnicima. Slišurić je upitao i za budućnost vojarne koja bi, dobijemo li pozitivan odgovor i očitovanja institucija nadležnih za državnu imovinu, mogao postati sveučilišni kampus. ( zvuči sjajno, iako bi, prije nego li se i usudimo početi maštati o gradu kao akademskoj sredini, trebalo učiniti još jako, jako puno toga). SDP-ov glavni jurišnik, Marijan Radić, i ovaj je puta najviše bio zainteresiran za infrastrukturnu problematiku, dok je HDZ-ovac Ivan Curić upozorio na loš i skup željeznički prijevoz na relaciji Nova Gradiška-Slavonski Brod. Sjajno je kako je grad već neko vrijeme u intenzivnim pregovorima s Hrvatskim željeznicama o mogućnostima povoljnijeg prijevoza, ali i manje sjajno da je isti taj HŽ gadan pregovarač.Istog vijećnika zanimao je i rad gradske socijalne samoposluge, kao i mogućnost njene bolje opskrbe, koja će, saznali smo od gradonačelnika Vinka Grgića, uskoro dobiti novi prostor ( na žalost, dokaz je to i sve veće potrebe Novogradiščana za ovakvo vrstom usluge), a od slijedeće godine i proračunska sredstva namijenjena sufinaciranju rada. Slobodan Radivojević, SDP, podsjetio je na dugogodišnji, i dalje neriješen, problem nepostojeće gimnazijske sportske dvorane. Dario Marenić, (HSP-AS) „dežurni kuhar“ u Gradskom vijeću i ovaj je puta, zgodnim pitanjima, zakomešao atmosferu. Jedno se, između ostaloga,  ticalo nedavno osnovanog Centra za kompetencije za napredno inženjerstvo, o kojem, unatoč činjenici kako su upisani u sudski registar, ne znamo ono najbitnije-razloge osnivanja, identitet članova Nadzornog odbora, kao i imenovanja novog Nadzornog odbora u Industrijskom parku.

gv1

„Riječ je o hvalevrijednoj incijativi koja bi trebala najaviti i novi svjetonazor i smjer industrijskog parka“, rekao je, odgovarajući Mareniću gradonačelnik Grgić. pojašnjavajući kako Centar u ovom trenutku čini 10-ak tvrtki s vrhunskim stručnjacima koji se žele baviti visoko sofisticiranim i istraživačkim poslovima, ali i uložiti značajna sredstva. Iako su ga jako zanimala imena novih članova  Nadzornog odbora u Industrijskom parku ( o kojima, kako je rekao, već naveliko šuška grad), Marenić je pristao zadovoljiti se pismenim odgovorom, ali i najavio kako će o svemu vezanom uz odgovor, i sa zadovoljstvom, i javno prodiskutirati na sljedećoj sjednici.Grgićev prethodnik na poziciji prvog čovjeka grada, Željko Bigović, iskoristivši statutom predviđeno pravo vijećnika na komentar kao i na iznošenje vlastitog stava, gradonačelniku je uputio niz primjedbi. Prva se odnosila na iznos kojim je plaćen koncert benda „Let 3“, ali i koji je Novogradiščane koštao čak 18 tisuća kuna više, nego koncert iste ekipe samo dan ranije u Požegi.“Je li to zato što su u Požegi možda bili malo razodjeveniji nego li kod nas, ili?“, upitao je gradonačelnika Bigović, pa prokomentirao i iznos kupljenog razglasa, ali i upitao tko se njime služi. „Kupnja razglasa je prava stvar, ali i primjer pravilnog gospodrenja novcem“, odgovorio je gradonačelnik, podsjećajući kako smo do sada, svih ovih godina, svakih nekoliko mjeseci na najam razglasa davali gotovo isto onoliko koliko smo sada potrošili i zauvijek riješili problem“. Na žalost, ( ili na sreću , jer ovdje je riječ o području o kojem, usudit ću se reći, znaju ponešto i „Buntovnici“), koliko god kupnja razglasa bila dobra, racionalna i ekonomična stvar, puno toga tu i nije baš skroz dobro. Najprije, razglas sličnih kvaliteta i dosega, za slične svrhe, mogao se kupiti i za manje novca od 50-ak tisuća kuna. Iako ga imamo, od ljetos je postalo i jasno kako istovremeno nemamo nikog tko bi  njime znao „rukovati“, te, iako bi trebao biti mobilan ( uostalom, ako će služiti svima, samo bi tako bio i isplativ),razglas od 20-ak iznimno nezgrapnih i teških komponenti, to baš i nije. Bigović je za vijećničkom govornicom prokomentirao i raspodjelu novca lokalnim medijima, zanimajući se za kriterije i iznose, upoznavajući istovremeno i sluštelje, kako je tu i SB plus, slavonskobrodski portal, koji već godinama, rekao je Bigović, „vrši medijski reket, ali i čiji novinari gotovo nikada nisu niti na jednom lokalnom događaju, ali su zato ,svojevremeno, u seriji članaka pisali o Vašoj suspektnoj imovini, gradonačelniče. Sada tih i takvih članaka više nema. Znači li to kako ste platili njihovu šutnju?“, upitao je Bigović, dodavši i kako mu je kolega Marenić ukrao pitanje o nedavnim promjenama u Nadzornim oddborima i gradskim tvrtkama,  a o kojima gradski vijećnici, iako bi trebali, ne znaju ništa.“Skrivate li nešto?“, zanimalo je Grgićevog prethodnika, ali, čini se, još uvijek i ozbiljnog političkog protivnika.

gv2

U svakom slučaju, žestoki tonovi, verbalni sukobi i stalne polemike na relaciji bivši gradonačelnik-sadašnji gradonačelnik, mogli bi obilježiti aktualni saziv Gradskog vijeća. Do 90-te minute aktualca kroz vijećnička smo pitanja, ali i gadonačelnikovog odgovora, saznali još nekolicinu gradskih aktualnosti, ali i kako gospodarstvo, obzirom na brojnost i intenzivnost razgovora s potencijalnim investitorima i zainteresiranim poduzetnicima, ali i iznimno pozitivan početnički „feed back“, uz entuzijazam čitavog gradskog tima, uistinu postaje tema broj jedan, ali i područje čije bi dobre rezultate, ako sve bude išlo po planu, mogli vidjeti već do proljeća iduće godine .Do kraja sjednice nije bilo tako zanimljivo kao tijekom aktualca, ali važno je kako su gradski vijećnici, bez značajnije rasprave, prihvatili Izvješća o radu gradskih tvrtki „Eko kong“, „Odlagalište“, „Dječjeg vrtića“ i Turističke zajednice ( doduše, tu se, onako, malo, blago zakuhalo kad se postavilo pitanje koje je i čije političke opcije bankomat „institucija u kojoj se kreira turizam grada“ –SDP-ov ili HDZ-ov, treba li raditi bolje, te u kom smjeru treba ići…Oštro i odlučno, s autoritetom, stojeći iza gradske institucije na čijem je čelu, Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice, u svom je stilu, odbacujući sve negativne opaske, ali i s dobrodošlicom prihvaćajući i kritike i sugestije , odgovorila kako Turistička zajednica nije ničiji bankomat, ali i kako radi savjesno i odgovorno.) Iako dnevnim redom predviđena, o izvješćima o radu i finacijskom poslovanju Gradske knjižnice, Gradskog muzeja i Pučkog otvorenog učilišta Relković raspravljat će se drugi put, zbog nepotpune dokumentacije. Naime, materijalima nisu priložena izvješća o financijskom poslovanju?!. Al, neš ti dokumenta, jel?! Obzirom na količinu posla, ali i opasan manjak vremena ( jer, tek što se okreneš, eto Svetog Nikole, a onda je odmah tu i Božić, i tko je vidio raditi u prosincu i slaviti i odmarati tek nekih pet, šest dana, dakle , budimo realni, imamo još samo 20-ak radnih dana), gradski će se vijećnici na slijedećoj sjednici naći već za 10-ak dana.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: S.T

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn