5.LET S GAVRANOM – Književno kazališni festival u čast najizvođenijeg hrvatskog dramatičara Mire Gavrana

Datum objave: 24. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Imajući sreću da najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca mogu zvati svojim sugrađaninom, Novogradiščani će se i ove godine, peti put za redom, pokloniti Miri Gavranu i u njegovu i čast njegovom opusu, organizirati Let s Gavranom. Jedinstveni međunarodni književno kazališni festival čeka vas u Domu kulture od 27.do 29. studenoga.

Iako je o najizvođenijem hrvatskom dramatičaru posljednjih godina rečeno gotovo sve, Miro Gavran i dalje, kod kuće i vani, izaziva interes i publike i kritike, baš kao i njegova djela. Preveden na više od četrdeset jezika, objavljen u više od dvjesto izdanja diljem svijeta, autor drama i komedija adaptiranih u više od tristo kazališnih predstava, trostruki dobitnik Nagrade Marin Držić i jedini živući europski dramatičar kojemu je posvećen čitav kazališni festival, umjetnik je to impresivne biografije i u, svijetu “celebrity-a”, neuobičajeno jednostavne i “normalne” osobnosti.

Imajući sreću da ga mogu zvati svojim sugrađaninom, Novogradiščani će i ove godine, peti put za redom, pokloniti Miri Gavranu i u njegovu i čast njegovom opusu, organizirati Let s Gavranom. Jedinstveni međunarodni književno kazališni festival, čiji je značaj prepoznalo i Ministarstvo kulture, “u režiji” Gradske knjižnice Nova Gradiška i POU MAR, u tri će dana trajanja, od 27. do 29. studenoga, poklonicima Mirinog “rukopisa”- stručnjacima i laicima, čitateljima i zaljubljenicima u kazalište, nizom zanimljivih sadržaja, ponuditi priliku da ga još bolje upoznaju.

Ovogodišnjem svečanom otvorenju manifestacije, u srijedu, 27. studenoga, prethodit će izložba radova na temu Gavranove biblijske trilogije, druženje s članovima Fan cluba, a potom i kazališna predstava “Sve o muškarcima”, još jedna u nizu uspješnica s Mirinim i potpisom Gavran teatra. Drugi dan Leta s Gavranom “otvorit” će lutkarska predstava Dječje scene Teatra Gavran, jer Miro, očekivano, jednako uspješno piše i za najmlađe, nakon koje će uslijediti i stručni dio “priče”-međunarodni okrugli stol na kojem će o “Miri Gavranu u prozi i kazalištu od 2015.do 2019.” raspravljati književnici, producenti, teatrolozi. Četvrtak, 28.studenoga, zaključit će predstavljanje drugog izdanja knjige Priče o samoći” i još jedna izvedba kazališne predstave. Jedinstvena manifestacija posvećena Miri Gavranu završit će u petak, 29.studenoga, Jesenskom šetnjom Mirinim zavičajem, za koju je, uz organizatore, zadužena Turistička zajednica grada. Ukoliko, kojim slučajem, još uvijek niste “otkrili” najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca, navratite od 27.do 29.studenoga u Novu Gradišku i “poletite s Gavranom”. Miro i njegovi Novogradiščani čekaju vas s dobrodošlicom!

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn