4. SMOTRA DRAMSKIH PUČKIH IGROKAZA U POŽEGI – Ljepota i bogatstvo pučkog izričaja

Datum objave: 20. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gradskom kazalištu Požega sinoć je održana 4. Smotra dramskih pučkih igrokaza. U organizaciji KUD-a „ Požeška dolina” pred vrlo raspoloženom i brojnom publikom svoju ljubav prema dramskom izrazu, uz domaćine, pokazali su i gosti iz Slavonskog Broda, Tenje i Donje Bebrine. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Kulturno-umjetničko društvo “Požeška dolina” ove godine slavi deset godina rada i postojanja. Ovi dokazani čuvari tradicije djeluju kroz dramsku, folklornu i tamburašku sekciju, a kako je naglasila potpredsjednica KUD-a Anita Raguž pozdravljajući nazočne, u djelovanju se drže citata Stjepana Radića: “Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš – tako su naši stari radili”. Uz prigodne riječi smotru je otvorio u ime požeškog gradonačelnika Darka Puljašića njegov zamjenik Ferdinand Troha.

Uz dramsku sekciju KUD-a Požeška dolina koji su, predvođeni entuzijastom i zaljubljenikom u ikavicu Ivom Abibovićem, izveli igrokaz “Neštriko, a uštriko”, požeškoj publici glasan smijeh i gromoglasan pljesak izmamili su učenici trećeg razreda OŠ “D. Cesarića” s “Dječjim igrama”, Muška pjevačka skupina “Baće” iz Tenje, Dramska skupina “Žene s osmijehom”, Šokačka glumačka družina “Matini kripoštoli” i njihova članica Irena Matković iz Donje Bebrine, Stjepan Knežević s monologom iz “Đuke Begovića” i KUD Josip Šošić iz Tenje s prikazom svatova.

Razigrana djeca, raspjevane baće, vesele udovice i udavače, znatiželjne i besposlene snaše, lole i bećari s pokrićem i bez pokrića, izmjenjivali su se na požeškoj sceni i potvrdili kako je najviše, ljepote, duha i humora u onom izvornom, pučkom izričaju.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn