4. MOBILNOST CHAPTER PROJEKTA: Spoj gastronomije, književnosti i baštine

Datum objave: 16. 3. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Učenici i profesori Ekonomske škole Požega sudjelovali su na četvrtoj mobilnosti Erasmus projekta CHAPTER u talijanskom Ciccianu. Dominantna je tema projekta poticanje čitalačkih aktivnosti učenika, no i predstavljanje kulturne baštine uključenih zemalja. Uz požešku školu i domaćine, sudjelovali su i partneri iz Španjolske, Švedske i Turske.

Škola Instituto Professionale Di Stato Servizi per l’ Enogastronomia e l’ Ospitalita’ Alberghiera Carmine Russo bila je domaćin mobilnosti od 7. do 11. ožujka 2022. godine. Na mobilnosti su sudjelovali Ana Peharda iz 1.h, Kristijan Samaržija iz 2.c te učenici 2.h razreda Maria Došen, Nika Galić, Klara Jurić-Šolto, Veronika Marjanović, Dino Miletić i David Vulinović, a pratile su ih profesorice Katarina Bušić, Magdalena Vojak te koordinatorica Lidia Gerstman.

Uz požešku školu u projektu sudjeluju i partneri iz Španjolske, Švedske, Turske i Italije.Tema mobilnosti bila je stvaranje zajedničke e-kuharice u kojoj su učenici na kreativan način prikazali kako oblikovati recepte i predstaviti svoju kulturnu baštinu. Budući da škola domaćin između ostalih obrazuje kuhare, učenici su imali priliku pripremiti jedno tradicionalno jelo s domaćinima, no i kreirati naslovnicu e-kuharice te izraditi akrostih na zadanu temu surađujući u međunarodnim timovima.

Upriličen je i sastanak s talijanskim piscem Maurizijem De Giovannijem, autorom svjetski poznatog romana Gadovi Pizzofalconea, čija se radnja odvija u obližnjem Napulju. Učenici su prilikom posjeta Napulju sudjelovali u istraživanju lokaliteta na kojima je sniman istoimeni serijal.

Obilježavanje Dana čitanja naglas prigodno je povezano s obilježavanjem Dana žena čitanjem takozvane ženske poezije u ruševinama drevnih Pompeja. Učenica iz požeškog tima  čitala je pjesmu Vesne Parun Lice u sjeni na engleskom jeziku. Mobilnost je završena druženjem uz pjesmu i ples, uz nezaobilaznu i nenadmašnu talijansku pizzu.

TEKST: S. P./L. G.              FOTO: EŠP

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn