4.LET S GAVRANOM – Nova Gradiška poletjela sa svojim najpoznatijim sugrađaninom na književno kazališnom festivalu njemu u čast

Datum objave: 28. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je pisanom rječju, romanima, dramama i kazališnim predstavama preletio zavičaj i Hrvatsku, povezujući univerzalnim vrijednostima kontinente i oceane, najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu, Miro Gavran, stigao je kući. Četvrtu godinu za redom Nova Gradiška je svom najpoznatijem sugrađaninu u čast organizirala dvodnevni književno kazališni festival, Let s Gavranom.

Statistika kaže slijedeće: po njegovom dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta koje je vidjelo više od tri milijuna ljudi. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika, a njegove knjige su imale više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Jedan je od rijetkih europskih dramatičara koji je imao premijeru u najznačajnijem američkom kazališnom centru i jedini živući dramatičar kojem je, izvan zemlje rođenja, posvećen kazališni festival. On je Miro Gavran, najpoznatiji Novogradiščanin kojem je rodni grad, četvrtu godinu za redom, posvetio dvodnevni književno kazališni festival Let s Gavranom.

Zaslužuje to umjetnik o čijem jedinstvenom, univerzalno omiljenom djelu, već godinama raspravlja struka i publika, jedan od onih koji su već sada zadužili svijet književnosti i kazališta. Ovogodišnje ugodno druženje s Mirom, u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška i Pučkog otvorenog učilišta M.A.Relković, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada i Brodsko posavske županije, počelo je zanimljivom izložbom „Gavran u letu“, na kojoj se Novogradiščanima, donoseći vlastito viđenje autora, predstavilo nekoliko akademskih slikara, ilustratora, karikaturista i grafičara.

Uz „Gavrana u letu“ u više različitih boja i tehnika, izložba je to kojom dominira i netipična geografska karta s prikazom zemalja u kojima su premijerno izvedena Mirina djela i koja na najslikovitiji način, potvrđuje njegov umjetnički značaj. Istaknuli su to, na svečanosti otvorenja književno kazališnog festivala njemu u čast, ravnateljica POU, kustosica izložbe, profesorica Danijela Juranović, ravnateljica Gradske knjižnice, profesorica Biljana Dakić, te prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

„Lijepo je danas biti ovdje.Odlično društvo, odlična večer i Miro u svom najboljem izdanju. Zbog toga, zbog njegove veličine i ljudske jednostavnosti, događaj je ovo koji organiziramo s lakoćom i veseljem. Hvala , Miro, na toj povlastici.“, rekao je, između ostaloga, pozdravljajući dragoga gosta, gradonačelnik.

Ponosan na festival njemu u čast, dobro raspoložen u rodnom gradu, glavni „lik“ „Leta s Gavranom“ i ovaj je puta dokazao kako je manje više, ali i kako su oni najveći, gotovo uvijek i ljudski najjednostavniji i najneposredniji. „ Iznimno mi je ugodno biti ovdje s vama i družiti se s umjetnošću. Sve ovo što ste učinili, što su učinili slikari prenoseći moj lik na platno, više nije moje nego vaše i od svih nas.“, zahvalio je Miro svojim Novogradiščanima i pozvao ih na predstavu „Sve o ženama“, komediju nastalu prema njegovom najizvođenijem kazališnom tekstu.

Riječ je o „priči“ premijerno igranoj u Buenos Airesu, Los Angelesu, New Yorku, Parizu, Moskvi, Mumbaiu, Prištini, Novosibirsku, ovaj puta u režiji Mladene Gavran, Mirine supruge i izvedbi Lane Gojak, Kristine Krepele i Mirele Videk Hranjec, koju je novogradiška publika imala priliku prvi puta vidjeti prije 18 godina. 4.izdanje festivala posvećenog Miri Gavranu bit će nastavljeno u srijedu, 28.studenoga, druženjem autora s mladim kolegama u učionici Gimnazije u kojoj je, neznajući, počeo karijeru, dječjom lutkarskom predstavom u izvedbi nedavno pokrenute dječje scene obiteljskog teatra Gavran, a onda i predstavljanjem odabranih komedija, kojem će, uz najpoznatijeg Novoogradiščanina, nazočiiti i poznata teatrologinja prof.dr.sc.Sanja Nikčević.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn