4. “LET S GAVRANOM”- Književno kazališni festival posvećen najizvođenijem hrvatskom dramatičaru i najpoznatijem Novogradiščaninu

Datum objave: 26. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – U čast liku i djelu jednog od najizvođenijih nacionalnih dramatičara u Hrvatskoj i u svijetu i publici omiljenog knjiiževnika, Novogradiščani će četvrtu godinu za redom „poletjeti s Gavranom“. Sve je spremno za jedinstveni književno-kazališni festival posvećen Miri Gavranu, u utorak i srijedu, 27. i 28.studenoga u Novoj Gradiški.

U susret sadržajima proslave Dana grada koji će neslužbeno startati s prvim danima mjeseca prosinca, Nova Gradiška će posljednji tjedan studenoga, posvetiti svom najpoznatijem sugrađaninu. Sve je spremno za 4.Let s Gavranom, jedinstveni dvodnevni književno-kazališni festival posvećen liku i djelu Mire Gavrana. Najizvođeniji je to hrvatski dramatičar, nagrađivani i publici omiljeni književnik, jedini živući umjetnik kojemu je posvećen festival izvan matične zemlje. Zbog toga, kao i činjenice da ga s jednakim oduševljenjem prihvaćaju svugdje u svijetu, s Mirom Gavranom i njegovim djelom, družit će se, četvrtu godinu za redom, publika i stručnjaci, mali i veliki čitatelji, zaljubljenici u kazalište i pisanu riječ. 4.Let s Gavranom službeno će startati u utorak, 27.studenoga, izložbom „Gavran u letu“, svečanim otvorenjem manifestacije, a onda i kazališnom predstavom „Sve o ženama“, nastalom prema autorovom tekstu.

Drugi dan festivala književnosti, kazališta i Gavrana komadić umjetnosti ponudit će najprije onim najmlađima za koje pripremaju lutkarski igrokaz, prvu predstavu nedavno pokrenute dječje scene Teatra Gavran. Slijede, potom srednjoškolci, autori literarnih eseja i sudionici natječaja koji će, uz dodjelu priznanja, imati priliku družiti se s Mirom Gavranom i razmijeniti spisateljska iskustva. U posljepodnevnim satima s Gavranovim djelom moći će se upoznati i svi ostali zaljubljenici u pisanu riječ, zahvaljujući promociji odabranih autorovih komedija o kojima će govoriti Sanja Nikčević, teatrologinja i autorica pogovora, a odabrane ulomke interpretirati Mladena Gavran.

Pokrovitelji Književno kazališnog festivala „Let s Gavranom“ su Ministarstvo kulture RH, Grad Nova Gradiška i Brodsko posavska županija, a organizatori Gradska knjižnica Nova Gradiška i POU MAR, uz pomoć Gimnazije i turističke zajednice grada, jer riječ je o „ priči“ s potencijalom zbog koje su Novu Gradišku u prethodne tri godine, posjetili brojni znalci i stručnjaci, štovatelji Gavranovog djela, iz više europskih zemalja. Iako ni ove godine najvjerojatnije neće uspijeti pronaći odgovor na „fenomen Gavran“ koji je, sudeći prema recentnim nagradama i priznanjima i dalje aktualan, dvodnevno druženje s likom i djelom najpoznatijeg Novogradiščana ponudit će niz kvalitetnih kulturnih sadržaja i dokazano ugodno neformalnu atmosferu, kakva je, na kraju krajeva i prirodno okruženje samozatajnog Mire Gavrana. Stoga, volite li književnost i kazalište, nikako ne propustite navratiti u Novu Gradišku na 4.“Let s Gavranom“.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn