33. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA – Gradska glazba Trenkovi panduri natječe se s najuspješnijim orkestrima Hrvatske

Datum objave: 06. 6. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradska glazba Trenkovi panduri nastupit će na 33. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara koji će tijekom vikenda 8. i 9. lipnja 2019. godine u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu okupiti najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske.

Susret hrvatskih puhačkih orkestara najveći je festival ovog tipa u RH koji tradicionalno okuplja od 15 do 20 puhačkih orkestara s više od 700 sudionika.Susret organizira Hrvatski sabor kulture, a cilj je prikazati najvrjednija ostvarenja amaterskih puhačkih orkestara u RH, stimulirati glazbeno stvaralaštvo te educirati i unaprijediti razinu glazbovanja stručnim savjetovanjem voditelja orkestara. Orkestri sudionici svoj nastup na Susretu moraju izboriti pobjedom na županijskim smotrama.

Susret se odvija tijekom dva dana kroz natjecateljski i revijalni program u gradovima Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu, a nastupe orkestara vrednuje tročlano stručno povjerenstvo koje odlučuje o nagradama. Susret će u svojem 33. izdanju, s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstaviti snagu kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture. Dvodnevni program Susreta svečano će započeti na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom zajedničkim muziciranjem 17 puhačkih orkestara s više od 650 glazbenika koji će se tijekom vikenda predstaviti u natjecateljskom i revijalnom programu.

Orkestri sudionici A i C kategorije svoj su nastup na 33. Susretu morali izboriti u okviru 10 županijskih i regionalnih smotri na kojima je sudjelovalo 49 orkestara s više od 1750 glazbenika, a požeški Trenkovi panduri nastupit će u A kategoriji za što su se izborili na 40. smotri Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje. Stručno povjerenstvo u sastavu Miro Saje, Vanja Lisjak i Ivan Josip Skender vrednovat će natjecateljske nastupe orkestara na Susretu te će održati individualne razgovore s predstavnicima orkestara i dirigentima o kvaliteti njihova nastupa. Susret će završiti dodjelom priznanja i nagrada Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog društva skladatelja.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn