31. GODINU POSLIJE, GRAD PAMTI – Novogradiščani se prisjetili 21. rujna 1991., najkrvavijeg ratnog dana

Datum objave: 21. 9. 2022. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Čuvajući živim sjećanje na dane u kojima se stvarala Domovina, zbog prošlosti ali i budućnosti, Novogradiščani su se s pijetetom prisjetili 21. rujna 1991. godine, najkrvavijeg ratnog dana i obilježili 31. godišnjicu raketiranja najužeg gradskog središta pri kojem je poginulo 12, a ranjeno 50 hrvatskih branitelja i civila

31 godina je prošla od raketiranja najužeg novogradiškog središta pri kojem je, 21.rujna 1991. poginulo 12, a ranjeno 50 hrvatskih branitelja i civila. Čuvajući živim sjećanje na vrijeme u kojem se stvarala Domovina, zbog prošlosti ali i budućnosti, najkrvavijeg ratnog dana Novogradiščani su se, dostojanstveno i s pijetetom, prisjetili u 12.52, uz zvuk sirene sa znakom “prestanka opasnosti”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred zgrade Doma kulture.

Učinili su to, u ime Grada gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenikom Borislavom Vidošićem i koordinatorom za branitelje i braniteljske udruge Vlatkom Greinerom, u pratnji gradskih vijećnika. Uz predstavnike Brodsko posavske županije, policije, političkih stranaka koje participiraju u gradskoj vlasti, počast poginulima odali su i predstavnici gradskih ustanova i institucija.

Uz brojne žrtve, 21.rujna 1991. godine, pri raketiranju zrakopolova JNA, značajno je ranjeno i najuže novogradiško središte. U prvom naletu, do tada ugodnog, sunčanog rujanskog dana, neprijatelji su pogodili zgradu Skupštine općine, poštu, pravoslavnu crkvu i zgradu Zagrebačke banke, dok su u drugom na meti bili Dom kulture u kojem je bila smještena lokalna radio postaja, u to vrijeme, jedini gradski medij, ali i relevantan izvor životno važnih informacija, te željeznička postaja.

U napadu je oštećeno i nekoliko privatnih obiteljskih kuća, a krajnja je namjera neprijatelja bila uništiti vitalne objekte nužne za nesmetano funkcioniranje grada, poput brane Bačice, čime bi dugoročno bila prekinuta vodoopskrba stanovništva. U „najkrvavijem“ ratnom danu poginulo je 11 Novogradiščana, ( Tomo Idžaković, Marinko Bašić,Mikret Kopić-pripadnici ZNG iz Zagreba, Domagoj Potkonjak, civil iz Cernika, Marko Tičak iz Nove Gradiške, Željko Lucić iz Seoca, Ivan Labavić iz Bilog Briga, Marko Ružojčić iz Donjeg Lipovca, Ante Stipić iz Gornjih Bogićevaca, Davor Topčić i Goran Jeftić iz Rešetara-svi pripadnici ZNG, te Dušan Milošević, pripadnik Narodne zaštite) ,50 ih je teže i lakše ranjeno, a jedna je osoba izgorjela. Već dan kasnije, 22.rujna, veliki je broj Novogradiščana zatražio oružje, spreman, na sve načine i pod svaku cijenu, braniti grad.

TEKST: Simonida Tarbuk               FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn