30. OBLJETNICA EVAKUACIJE PSIHIJATRIJSKE BOLNICE – Blažević: Iz njihovog primjera i danas trebamo učiti

Datum objave: 30. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

PAKRAC -U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac – Lipik obilježena je jubilarna 30. obljetnica evakuacije psihijatrije pakračke bolnice – najhumanije akcije u Domovinskom ratu.

Sudionici akcije na dostojanstven način kod zgrade stare psihijatrije u Pakracu podsjetili su se jučer ove najhumanije akcije u Domovinskom ratu, položili zajednički vijenac na spomen obilježju i razmijenili svoja sjećanja na taj događaj.

Evakuacija je provedena u noći 29. na 30. rujna 1991. To je bio posljednji odjel bolnice koji je ostao zarobljen u ratnom okruženju i unutar njega danima bez elementarnih uvjeta za život – bez pitke vode i hrane sa nešto manje od 300 psihijatrijskih bolesnika. Domaći dečki, zaposlenici bolnice osmislili su akciju uz pomoć nekolicine vozača autobusa i uz suglasnost tadašnjeg državnog vrha, a akciju su pripremili domaći branitelji koji su poznavali teren i tako ih spasili od sigurne smrti. Koliko je akcija bila izvanredno organizirana, govori i to što je provedena za samo dva sata i petnaest minuta i to što nitko nije stradao – napisala je na Facebook profilu pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je jučer u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru govorila o toj akciji.

“Ne samo da bi se svi podsjetili vremena od prije 30 godina, već kako bih poručila da među nama još uvijek žive heroji čovječnosti. To su hrvatski branitelji koji su prije 30 godina izveli najhumaniju akciju u Domovinskom ratu i spasili psihijatrijske bolesnike koji su bili u teškom stanju i u fizičkom smislu, a većina tih bolesnika bila je srpske nacionalnosti. Iz njihovog primjera i danas možemo i trebamo učiti. Od njih mogu učiti i studenti medicine o medicinskoj etici, ali i svi mi u svakodnevnom životu. Kada bi učili iz herojskih djela tih ljudi bilo bi manje nasilja, pa i strašnih zločina i ubojstava djece od strane onih koji ih trebaju štititi. Govorim o nemilom događaju od prije nekoliko dana. A i o mnogim drugim sličnim zločinima koji se nisu trebali dogoditi. I mi političari trebamo učiti iz njihovog primjera i ne dijeliti i poticati podjele u društvu po bilo kojoj osnovi nego graditi bolje društvo,” zaključila je gradonačelnica Blažević.

TEKST: S. P.       FOTO: Facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn