30. OBLJETNICA 63. A SAMOSTALNE BOJNE ZNG POŽEGA – Jubilarna obljetnica uz nazočnost predsjednika Milanovića i dodjelu odličja

Datum objave: 04. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Obilježavanje 30. obljetnice osnutka 63. A samostalne bojne ZNG Požega održat će se 13.lipnja 2021. godine, na mjestu prve vojarne pripadnika ZNG u Vidovcima, na nogometnom stadionu NK Dinamo Vidovci. Na svečanosti se očekuje dolazak predsjednika RH Zorana Milanovića koji će i dodijeliti odličja zaslužnim pripadnicima postrojbe.

Udruga ratnih veterana 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega trenutno ima 240 člana, a već dugi niz godina obilježava osnivanje prve profesionalne bojne ZNG na Zapadnoslavonskom bojištu, te odaje počast poginulim pripadnicima. Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika bojne u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012 godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti. Ratnog puta i hrabrosti pripadnika ove legendarne postrojbe, prisjetit će se na prigodan način i ove godine, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Udruge ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne ZNG na čelu s predsjednikom Draganom Valentom.

“Aktivnosti obilježavanja odvijat će se kroz cijeli sljedeći tjedan sa završnom svečanošću 13. lipnja na nogometnom stadionu u Vidovcima. U sklopu programa obilježavanja, 7. lipnja posjetit ćemo prvog zapovjednika generala Miljenka Crnjca te mu uručiti zahvalnicu i medalju. U srijedu 9. lipnja na prijemu kod gradonačelnika Požege dr. Željka Glavića te kod županice Antonije Jozić predstavit ćemo djelovanje udruge i daljnje aktivnosti. U večernjim satima, u 18, sati u dvorani Sv.Terezije Avilske održat će se predavanje dr. Ante Nazora s temom “Kontinuitet velikosrpske politike kao uzrok rata u Hrvatskoj 1919. godine. U četvrtak 10. lipnja, u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici Požega bit će održano predstavljanje dokumentarnog filma “Branko Drinovac – Lega”, a u subotu uoči središnje svečanosti, položit ćemo vijence na Trgu 123. brigade u Požegi,” najavio je predsjednik Udruge Dragan Valenta.

“Uz obilježavanje 30. obljetnice sačinjena je i medalja “Zapadna Slavonija”, ukupno 670 medalja koliko je bilo i pripadnika, uz 30. obljetnicu bit će podijeljeno prvih 400 medalja. Posebna državna odličja za njih 13 uručit će 13. lipnja na svečanosti u Vidovcima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Zoran Milanović. Nakon podijele odličja bit će održana Sveta misa te organizirano druženje,” najavio je Mario Kalan.

Uz obilježavanje obljetnica, glavna zadaća udruge je promicanje istine o Domovinskom ratu te briga za sve pripadnike 63. bojne. U tome imaju veliku podršku Grada Požege i Požeško-slavonske županije, a uz svoje redovite aktivnosti vezane uz skrb o članovima, prepoznati su i po humanitarnom radu. Trenutno, kako je naglasio Tomislav Barišić, predsjednik Nadzornog odbora udruge, grade kuću stradalu u potresu jednom hrvatskom branitelju s četvero djece u Glinskom Novom selu. Od brojnih donatora prikupili su više od sto tisuća kuna u novcu, a gotovo isto toliko u građevinskom materijalu. “Preuzeli smo kao Udrugu tu obvezu da izgradimo kući, u koordinaciji s udrugom “Branko Drinovac Lega”. Inicijativa je krenula početkom siječnja, dinamika radova je dobra, obavili smo pripreme i sredinom ovog mjeseca krećemo s izgradnjom. Pripremaju i osnutak Kluba žena iz domovinskog rata koji će preuzeti brigu o obiteljima poginulih i umrlih pripadnika, te pokretanje projekta psihosocijalne pomoći, kao i pomoći u kući.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn