30. OBLJETNICA 63 “A” SAMOSTALNE BOJNE POŽEGA – “Vi ste stvoritelji suverene Hrvatske i na tome vam hvala!”

Datum objave: 13. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Udruge ratnih veterana 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega danas u Požegi održana svečanost obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja te bojne. Uz gradonačelnika Požege dr. Željka Glavića i požeško-slavonsku županicu, izaslanicu predsjednika Vlade RH Antoniju Jozić te druge visoke uzvanike, na svečanosti je sudjelovao i Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović koji je dodijelio i 13 odlikovanja pripadnicima.

Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika bojne u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012 godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti. O ratnom putu i hrabrosti pripadnika ove legendarne postrojbe govorilo se i danas na posebnoj svečanosti njima u čast.Prigodnim riječima prvi je svoje suborce pozdravio predsjednik Udruge ratnih veterana 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega Dragan Valenta, a potom im je pismo prvog zapovjednika Miljenka Crnjca pročitao umirovljeni general Zvonko Peternel.

Prigodnim riječima prisutne je pozdravio gradonačelnik Požege dr. Željko Glavić. “U ime svih Požežanki i Požežana, u ime svih stanovnika Požeštine želim vam čestitati 30. obljetnicu osnivanja 63. samostalne bojne. Zahvaljujem vam na doprinosu koji ste nesebično dali u stvaranju novije hrvatske povijesti, obrani i utemeljenju moderne, europske, hrvatske države. Posebno zahvaljujem obiteljima poginulih i nestalih branitelja. Uspomenu na njihovu žrtvu trajno ćemo zadržati u sjećanju.” rekao je gradonačelnik.

Izaslanica Predsjednika Vlade RH i požeško-slavonska županica Antonija Jozić naglasila je:”Na današnji dan, dostojanstvenim obilježavanjem 30. obljetnice prisjetimo se svih onih koji su 90-tih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje Domovini. S posebnim pijetetom prisjetimo se svih onih koji su utkali svoje živote u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske. S ovog mjesta pošaljimo pozdravi poruku zajedništva našem generalu, zapovjedniku vaše bojne i zapovjedniku slavne 123. brigade u čijem ste sastavu djelovali od jeseni 1991. godine.”

“Obrambeni Domovinski rat, uz prve demokratske izbore održane 1990. godine u temeljima je naše Domovine. Time se ostvarila državotvorna misao i tisućljetna težnja hrvatskog naroda na punu državnu suverenost. Na tome možemo zahvaliti i svima vama, pripadnicima i pripadnicama 63. “A” samostalne bojne koji ste sudjelovali u vojnim operacijama Zapadne Slavonije ali i drugim bojištima diljem Lijepe naše. Neki od nas u to vrijeme bili smo djeca, no pomno se sjećam tih dana ponosa i slave, stvaranja i obrane Hrvatske, osjećaja ponosa ali i tuge koja se prelijevala ovu Zlatnu dolinu kada su s bojišta dolazile vijesti o pogibiji naših očeva, djedova, rođaka, prijatelja. Vaša žrtva, žrtva vaših obitelji ne smije i neće biti zaboravljena. Posebno sam ponosna da će danas, pripadnicima bojne, vas 13, biti uručena odlikovanja Predsjednika RH, a na prijedlog ministra hrvatskih branitelja, brigadnog generala Tome Medveda. Na današnji dan, blagdan Svetog Antuna Padovanskog i dan postrojbe pozivam sve na zajedništvo, zajednički ustrajni rad, rame uz rame, u ostvarenju Hrvatske kakvu su sanjali i kakvu sanjaju naši branitelji. Svatko iz svog kruga, svatko po svojim mogućnostima, u zajednici, općini, gradu, ali zajedno. Sveti Antun Padovanski je rekao – riječ je živ kad život govori. Zato neka prestanu riječi, a neka govore djela! To se potvrdilo 90.-tih godina prošlog stoljeća. Govorimo i potvrđujmo i mi danas životima, a tek onda riječima!” rekla je županica Jozić.

Prigodnim riječima pozdravila je i izaslanica Predsjednika Sabora RH Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca. “Hvala vam za vaše hrabro djelovanje kada je to Domovini bilo najpotrebnije. Hvala vam na svemu što ste učinili ali i na ovome što činite danas, a to je prenošenje istine o Domovinskom ratu na mlade generacije. Vi ste primjer kako se zajedništvom stvorila naša domovina, branila i obranila, a na nama je danas da je zajedništvom i izgrađujemo.”

“Mnogo je ovih dana 30.tih obljetnica. No, 30 godina kasnije jesmo li zadovoljni državom u kojoj živimo? Ja mislim da jesmo – uz sve nesporazume, svađe, taštine, prijepore, grube riječi, stabilni smo, čvrstim, svoj na svome. Svega toga, ni hrvatske neovisnosti, ni samostalnosti, ni naših prava da kažemo ono što mislimo da nisu 1991. godine malobrojni ljudi napravili ogromnu stvar za ovu zemlju,” naglasio je u svom obraćanju Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

“Mnogi od vas su, ako ne i svi sudjelovali u operacijama oslobađanja Zapadne Slavonije. To su nemjerljivo važne akcije. Sve je to učinjeno zahvaljujući dalekovidnosti, hrabrosti, odanosti jednog malog broja dobrih, pravih ljudi. Bilo je opasno izložiti svoj život, svjesno otići u pogibelj iz koje se mnogi nisu vratili. Da bi ste obranili svoje, da bi ste obranili ovo malo jedino što imamo. Jer, nikada u povijesti naše nacije i našeg naroda, mi zaista nismo tražili tuđe. To je bila obrana. Danas smo 30 godina kasnije i vjerujem ipak na zadovoljstvo onih koji su poginuli onim što je stvoreno, a to je država koja uz sve prijepore ipak ima jedno temeljno jedinstvo, ipak ima zajedničku vjeru u zajednički cilj, jednu svijest o zajedničkom porijeklu. Vi ste stvoritelji, na tome vam još jednom velika hvala i neka naša Hrvatska živi dovijeka, vijeka našeg i naše djece.” rekao je predsjednik Milanović.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja pripadnicima 63. “A” samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega. Za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog primio je Damir Soldo, umirovljeni poručnik.

Redom hrvatskog križa, odlikovanjem koje se dodjeljuje za sudjelovanje u Domovinskom ratu ako su pri tom bili i teško ranjeni odlikovani su Krešimir Crnković, umirovljeni časnički namjesnik i posmrtno Josip Garić, umirovljeni časnički namjesnik. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru Redom hrvatskog trolista odlikovani su satnik Ivica Rašić, umirovljeni satnik Zlatko Odžić, umirovljeni nadnarednik Josip Pavunčec, umirovljena nadnarednica Tatjana Štetić, te posmrtno umirovljeni stožerni narednik Branko Rezo.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su umirovljeni Ivan-Ivica Milaković, umirovljeni narednik Boris Faltinek, umirovljeni narednik Zoran Bošnjak, te umirovljeni vojnik Zvonimir Bogdanović. Rade Bilić, umirovljeni natporučnik primio je Spomenicu Domovinskog rata.

Uoči svečanosti koja je održana na stadionu NK Slavonija u Požegi položeni su vijenci i zapaljenje svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn