30.MEMORIJAL “HRVATSKI SOKOLI” LAZA – U ime prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Datum objave: 28. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Mještani Laza, u Općini Staro Petrovo Selo, ovih su dana, po trideseti put, memorijalnim skupom te brojnim manifestacijama, potvrdili da nisu i neće zaboraviti sedmoricu  mještana poginulih u Domovinskom ratu.

Mještani Laza i ove su godine, 30. put za redom, brojnim sadržajima i tradicionalnim memorijalnim skupom Hrvatski sokoli, potvrdili da nisu i neće zaboraviti sedmoricu svojih mještana poginulih u Domovinskom ratu. Njima u čast održana je sveta misa zadušnica, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće na središnjem spomen obilježju i kod spomenika prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Prisjećajući se mučnog razdoblja agresije na Republiku Hrvatsku, ali i razdoblja ponosa i slave, sudionici skupa evocirali su sjećanja na Željka i Vladu Grganića, Zvonka Novoselca, Ivicu Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, mještane koji su u Domovinskom ratu život položili na oltar Domovine, zbog čega zaslužuju vječnu zahvalnost.

Uz komemoraciju za poginule hrvatske branitelje, na ovogodišnjem su memorijalu predstavljene knjige “Rodoslovlje – Laze”i “Staze za laze – Laze za Domovinu”, o kojima su govorili ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević,Josip Pavić,Josip Dokuzović,Tomislav Šulj i Tomica Bašić. U okviru 30.godišnjice Memorijala u Lazama je obilježena i još jedna vrijedna obljetnica- 95 godina postojanja mjesnog nogometnog kluba “Graničar” Laze, koji je i inicijator Memorijala, a osnovan je 1928. godine i jedan je od najstarijih klubova u ovom dijelu Slavonije. U ime Brodsko posavske županije svečanosti je nazočio zamjenik župana Marko Šimić.

TEKST: S. T.                FOTO: BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn