30. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA VELIKA – Dok je dobre energije i sinergije, ni loše vrijeme nije problem

Datum objave: 29. 5. 2022. | Kategorija: Susreti

VELIKA – Da im ni tmurno vrijeme pa ni kiša ne mogu ništa, Veličani su dokazali i tijekom posljednjeg dana jedinstvene trodnevne manifestacije pod nazivom Čuvajmo običaje zavičaja koju je, u velikom stilu, nakon gizdave povorke sudionika, zaokružila 30. Međunarodna smotra folklora

Da su ljubav prema tradiciji i čuvanju identiteta jači od tmurnog vremena i pokoje kapi kiše, baš kao i želja da se pokažu dobrim domaćinima i sjajnim organizatorima, Veličani su dokazali u subotu, 28.svibnja, uspješno organiziravši Najduži stol na natkrivenoj lokaciji, a potom, dan kasnije, u nedjelju, 29., u sličnim nepovoljnim vremenskim uvjetima i tradicionalnu povorku sudionika 30. Međunarodne smotre folklora.

Jer, dok je dobre sinergije između mještana, izlagača i posjetitelja i sjajne atmosfere, sve ostalo je sporedno. Završno je to zbivanje manifestacije “Čuvajmo običaje zavičaja”, trodnevne turističke eno-gastro-tradicijske priče u organizaciji Turističke zajednice Zlatni Papuk, mjesnog KUD-a “Ivan Goran Kovačić” i Općine i sve prepoznatljiviji lokalni i županijski brend zbog kojeg su, posljednjeg svibanjskog vikenda, u Veliku navratili zaljubljenici u dobru hranu, ljepotu običaja i tradicije i dobro druženje iz cijele Hrvatske, pa i šire.

30. Međunarodnoj smotri folklora, kao i uvijek, prethodila je povorka kulturno-umjetničkih društava, prilika za ponos i “gizdanje”, jer ljubav prema baštini temelj je identiteta svakog naroda i svake zemlje. Predvođeni Veličkim mažoretkinjama, okićenim mjestom su “prošetali” najprije oni najmlađi, zbog kojih je tradicija sigurna-polaznici Dječjeg vrtića, članovi KUD-a domaćina, Matice umirovljenika Velika, Hrvatska izvorna skupina Budimpešta, HKUD Dubrave Aladinići, KUD Šijaci Biškupci, RKUD Rudar Raša, KUD Klokotić Rumunjska, HKUD Slavonija Jakšić i HKUD Matija Gubec Tavankut, pokazujući svu raskoš i bogatstvo baštine vlastite regije i zemlje, prije nego li se mnogobrojnim posjetiteljima predstave i na smotri.

Sadržajno iznimno bogat posljednji svibanjski vikend u Velikoj završit će koncertom Zlatne doline, jer tako se to radi u Slavoniji, kod pravih domaćina- uz bogatu trpezu, finu kapljicu, zajedničko kolo, tamburicu i sjajnu energiju, onako kako to rade Veličani, a prepoznaju gosti iz cijele regije.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn